Vjesnik: 04. 04. 2001.

Miloševićeva uhidba dovodi i Hrvatsku pod pritisak

AUSTRIJSKA NOVINSKA AGENCIJA

“Poslije uhidbe bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića raste pritisak na Hrvatsku da dalje intenzivira postupak protiv vjerojatnih ratnih zločinaca. Zagreb doduše od dolaska Stipe Mesića i predsjednika vlade Ivice Račana na vlast intenzivno surađuje s UN-ovim sudom za ratne zločince. No nacionalistička desnica još uvijek može mobilizirati ozbiljan otpor prema istrazi i time dovesti vladu u teškoće.

Istrage su prošloga tjedna dostigle svoj dosadašnji vrhunac kad je šef glavnoga stožera dva dana morao odgovarati na pitanja istražitelja suda. Činjenica da je Stipetić morao dati izjave o progonu hrvatskih Srba u tijeku operacija 'Bljesak' i 'Oluja' 1995., jako je uzbudila hrvatsku ekstremnu desnu Hrvatsku stranku prava (HSP). Šef stranke Anto Đapić nazvao je saslušanje Stipetića 'opasnijim' od slučaja generala Mirka Norca.

Pri tomu je sudski poziv Norcu u veljači pošteno potresao Hrvatsku. Sto tisuća ljudi izišlo je na ulice da bi branili generala slavljenog kao 'ratnog junaka'. No time nisu mogli spriječiti da početkom ožujka bude podignuta optužnica protiv Norca zbog ratnih zločina. Vlada je ipak osjetila potrebu naglasiti da priznaje isključivo individualnu krivnju ali ne i kolektivnu.

Istražitelji UN-ovoga suda željeli su od Stipetića obavijesti o događajima u regiji Medaka u rujnu 1993. UN-ove zaštitne postrojbe u napredovanju poslije ulaska zbog razdvajanja Hrvata i Srba, naišle su na zapaljene kuće i 18 leševa. Hrvatske postrojbe optužuju za ‘taktiku spaljene zemlje'. Osim toga Stipetić je ispitivan o progonu civila iz Okučana za operacije 'Bljesak' i o zračnim napadima na mjesto Dvor na Uni tijekom akcije 'Oluja' 1995.

Stipetić u svakom slučaju u dva od tri događaja dokazano nije sudjelovao. Stoga se pretpostavlja da njegovo ispitivanje zapravo nije služilo pojašnjavanju konkretnih ratnih zločina, nego je trebalo stvoriti presedan: ako se čak po rangu najviši vojnik Hrvatske predaje istražiteljima suda, za sve ostale osumnjičene više nema izgovora. Prema glasinama, Stipetić je sam 'potaknuo' svoje ispitivanje.

Moguće je da je i hrvatska desnica shvatila da će biti sve teže izbjeći UN-ovomu sudu. Udruga za zaštitu časti domovine prosvjedovala je protiv saslušanja Stipetića i optužila vladu za 'laži'. Šef glavnoga stožera jednako je malo kriv za ratne zločine kao i svi ostali hrvatski vojni vođe, izjavio je Mirko Čondić, predsjednik udruge. Uostalom: tko bi se usudio optuživati pobjedničku vojsku?

S tom je logikom živjelo i bivše političko vodstvo oko predsjednika Franje Tuđmana. Ako pristaše staroga režima sve više odlaze u defenzivu, ipak su dovoljno jaki da novo vodstvo dovedu u teškoće.

Poslije događaja u Beogradu proteklih dana, život vladi u Zagrebu jamačno neće biti lakši.”