Novi list: 04. 04. 2001.

VLADAJUĆA KOALICIJA UZDRMANA ZBOG NADOLAZEĆIH LOKALNIH IZBORA

Kramarić iz prosvjeda nije došao na sastanak šestorke

Povod za taj izostanak njegovo je duboko nezadovoljstvo “uvredljivim prijedlogom” Zakona o sukobu interesa, te zatražio da ga Vlada kao predlagatelj povuče iz procedure

ZAGREB - Predsjednik Liberalne stranke Zlatko Kramarić iz prosvjeda nije došao na redoviti sastanak šefova stranaka vladajuće koalicije koji je jučer održan pod vodstvom predsjednika SDP-a Ivice Račana u Banskim dvorima. Kramarić je našem listu objasnio da je povod za taj izostanak njegovo duboko nezadovoljstvo “uvredljivim prijedlogom” Zakona o sukobu interesa, te zatražio da ga Vlada kao predlagatelj povuče iz procedure.

Kramarić dodaje kako to ne znači da ubuduće neće prisustvovati koordinacijama šestorke, niti da će LS istupiti iz vladajuće koalicije. No, upozorava da je nezadovoljan time što se od njegove stranke traži disciplinirano ponašanje u koaliciji i javno zagovaranje odluka šestorke, ali da vrh vladajuće koalicije u isto vrijeme rijetko kada prihvati neki prijedlog LS-a. Kramarić kaže kako mu se ponekad čini da je svejedno hoće li doći na sastanak koordinacije, ili neće doći, jer na kraju sve ispadne isto.

Ostali predsjednici koalicijskih stranaka došli su na sastanak, ali je po završetku svaki otišao na svoju stranu izbjegavajući novinare, koji su po prvi put nakon dugog vremena ostali bez izjava za javnost. Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić u prolazu je rekao da je šestorka “imala rutinski sastanak”, te da njezini čelnici ne moraju svaki put davati izjave za javnost.

Tomčić nije želio reći o čemu je vrh šestorke jučer raspravljao na već drugom po redu sastanku u samo dva dana. No, neslužbeno se tvrdi da je bilo riječi o zakonu o HNB-u te zakonu o sukobu interesa, zbog kojih je prošlog tjedna došlo do podjele u vladajućoj koaliciji u Saboru, te da šestorka nastoji izgladiti međusobne razlike.

Kramarićev nedolazak potvrđuje da su odnosi u šestorki poremećeni i da je vladajuća koalicija uzdrmana zbog približavanja lokalnih izbora. No, uzdrmane su i pojedine stranke, što se posebno odnosi na HSS, iz kojeg je prekjučer demonstrativno istupio Srećko Kljunak, predsjednik dubrovačkog stranačkog ogranka. Povod za Kljunakov odlazak jest ukidanje Županijskog doma Sabora, a osim toga izjavio je kako više ne želi biti pokriće za loše i ishitrene odluke vladajuće koalicije na čelu sa SDP-om.

B. PODGORNIK