Slobodna Dalmacija: 05. 04. 2001.

IVO LONČAR, PREDLAGATELJ ISTRAŽNOG POVJERENSTVA ZBOG "PŠENIČNE AFERE":

Vrli ministar Pankretić je dopustio pljačku seljaka

Božidar Pankretić pokazao je svoje neznanje, nestručnost i nije imao nikakvu viziju o poljoprivrednim problemima, a uz to je otkup pšenice povjerio blokiranoj tvrtki - Tzv. pšenična afera je opljačkala hrvatsku državu i hrvatskog seljaka za više od 300 milijuna kuna

Piše: Anita MALENICA

U proceduru Zastupničkog doma upućen je prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva zbog prodaje i izvoza pšenice roda 1999. godine, te otkupa, cijene, prodaje i izvoza pšenice roda 2000. godine. Predlagatelj povjerenstva nezavisni je zastupnik Ivo Lončar, a potporu mu je dalo još 19 zastupnika iz vladajuće koalicije. O tome Lončar za naš list kaže:

— Malo kada, pogotovo u posljednih pet-šest godina, bilo je toliko zavrzlama, igara i igrica oko otkupa prodaje, izvoza i cijene pšenice, kao prošle godine. O tome najbolje svjedoči nevjerojatna konfuzija između Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, Ministarstva gospodarstva te Robnih zaliha, koji se nikako nisu mogli dogovoriti što napraviti s pšenicom roda 2000. godine.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić pokazao je svoje neznanje, nestručnost i nije imao nikakvu viziju o poljoprivrednim problemima, a napose o prošloljetnim događajima oko pšenice kada je u tijeku žetve, koja je već bila obavljena više od 60 posto, poslao jedan dopis svim silosima. U tom dopisu vrli ministar napisao je da silosi moraju preuzeti sve ponuđene količine pšenice od seljačkih gospodarstava, evidentirati vlasnike, obračunati troškove i spremiti pšenicu u silose.

Ministar, nadalje, daje uputu da će nakon toga u vrlo kratkom roku Ministarstvo priopćiti uvjete otkupa i svega ostaloga vezanog uz prijem i otkup pšenice. Silosima ministar naređuje da su pšenicu dužni primiti i uskladištiti u sve raspoložive prostore. A ono što je najvažnije u svemu — nastavlja Lončar — činjenica je da je taj posao, vrijedan nekoliko stotina milijuna kuna, dobila dotad potpuno nepoznata osječka tvrtka Incubo koja je u tom trenutku na računu imala samo 1412 kuna. A da ne spominjem — kaže Lončar — da je bila blokirana 129 dana.

I još nešto, tvrtke koje su puno poznatije i koje imaju veći ugled i poslovni rejting, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, nisu mogle dobiti tako vrijedan posao, a riječ je o R.M. Export-Import Zagreb, AWT International Zagreb, Singara Zagreb, te Agrokor trgovina Zagreb, tvrdi Lončar.

— Zašto se za potporu oko istražnog povjerenstva niste obratili HDZ-ovim i HSP-ovim zastupnicima?

— Iz jednostavnog razloga što je HDZ grobar hrvatskog agrara. Stoga sam smatrao da oni nemaju moralnog kredibiliteta podržati jednu ovakvu plemenitu i časnu ideju. Obratio sam se kolegama iz vladajuće koalicije, jer oni nisu krivi za ovakvo stanje u agraru, a osobno nisu krivi za pljačku koja se dogodila s pšenicom i oko pšenice.

Za to su odgovorni njihovi stranački kolege koji su u izvršnoj vlasti. S druge pak strane, u javnosti se govori kako je Sabor potpuno marginaliziran i da je on samo Potemkinovo selo, pa je ovo prigoda da moji saborski kolege iz vladajuće koalicije pokažu svoj moral i dostojanstvo.

— Držite li da će kolege koji su vas poduprli u ovoj inicijativi imati problema budući da vas se doživljava disidentom unutar vladajuće koalicije?

— Kolege zastupnici su izabrani od naroda i pretpostavlja se da moraju štititi interese tog naroda. A ne zaboravimo, prema ocjenama nekih stručnjaka, prošlogodišnja tzv. pšenična afera je opljačkala hrvatsku državu i hrvatskog seljaka za više od 300 milijuna kuna.