Novi list: 05. 04. 2001.

BRITANSKI ŠEF DIPLOMACIJE U POSJETU BEOGRADU PRENlO PORUKU MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

Cook: Milošević mora u Haag

U Beogradu se jučer očekivao dolazak tajnika ICTY-ja koji će novim vlastima predati međunarodni nalog za uhićenje Miloševića zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na Kosovu

Iz Beograda: Branka Vujnović

BEOGRAD - Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Robin Cook doputovao je jučer u Beograd gdje je razgovarao s jugoslavenskim predsjednikom Vojislavom Koštunicom i ministrom vanjskih poslova Goranom Svilanovićem.

“Bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću treba suditi u Haagu poslije suđenja u Beogradu za zločine protiv svog naroda”, izjavio je Cook po dolasku u Beograd. Britanski šef diplomacije prvi je političar sa Zapada koji je posjetio Beograd nakon hapšenja Miloševića. U izjavi na beogradskom aerodromu on je naglasio da ne dolazi prijetiti, već kao partner koji vlastima u Beogradu nosi poruku da je očekivanje pomoći od Zapada “dvosmjerna ulica”. Nakon razgovora s Koštunicom i Svilanovićem, Robin Cook je u izjavi za novinare “pozdravio hapšenje Miloševića” naglasivši da će međunarodna zajednica biti u potpunosti zadovoljna tim procesom tek kada Milošević bude odgovarao pred Haškim sudom za zločine koje je počinio, ili koji su počinjeni u njegovo ime u Bosni, na Kosovu i drugim mjestima. Cook je dodao da potpuno razumije važnost sudenja Miloševiću za zločine koje je počinio nad srpskim narodom.

U Beogradu se jučer očekivao dolazak tajnika Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu Hansa Holthauza koji će, kako javljaju ovdašnji mediji, predati novim vlastima međunarodni nalog za hapšenje Slobodana Miloševića koji je sud u Haagu izdao svibnja 1999. godine kada ga je optužio za zločine protiv čovječnosti počinjene nad kosovskim Albancima. Čelnici suda u Haagu poručili su vlastima u Beogradu da Jugoslavija ima apsolutnu obvezu izručiti Miloševića u Haag i da ta obveza nije podložna pregovorima i dogovorima. Tajnik suda Hans Holthauz razgovarat će u Beogradu sa saveznim i republičkim ministrom pravosuđa - Momčilom Grubačem i Vladanom Batićem, i ministrom unutarnjih poslova Srbije Dušanom Mihajlovićem.

Dolazak Robina Cooka, ali i tajnika Haškog suda sa zahtjevom za izručenjem bivšeg predsjednika SRJ uslijedili su samo dan nakon izjave Koštunice da izručenje Miloševića Haagu “nije nešto o čemu se u SRJ razmišlja”. “Haag u ovom trenutku nije u našim mislima, pogotovo ne u mojim”, rekao je Koštunica naglasivši da je Jugoslavija spremna na suradnju, ali da to ne znači automatsko prihvaćanje svega pa i nečeg što može ugroziti nacionalno i državno dostojanstvo zbog “šake dolara”. Inače, jugoslavenski ministar pravde Momčilo Grubač izjavio je jučer da je prijedlog saveznog zakona o suradnji s Haškim sudom završen, a da se njegovo usvajanje u Skupštini Jugoslavije očekuje već u drugoj polovici svibnja. Grubač je istaknuo da za ratne zločine mogu suditi i domaći sudovi i to po domaćem pravu, a po njegovim riječima za pošteno i nepristrano obavljanje postupaka za ovu vrstu krivičnih djela potrebne su “samo male kadrovske promjene u pravosudnim organima”.