Večernji list: 05. 04. 2001.

IVO LONČAR PODSJEĆA ZLATKA TOMČIĆA:

Oblijetali ste me kao mačak oko vruće kaše

"Lončar je moj grubi previd", naslov je okvira u sklopu intervjua Zlatka Tomčića, predsjednika Hrvatskog sabora i HSS-a, "Večernjem listu" , od 2. travnja o. g., odgovarajući na novinarsko pitanje: "Je li Vam danas žao što je Lončar bio izabran na listi HSS-a?"

Tomčić odgovara potvrdno: u skladu s naslovom!

Gospodine Tomčiću, prije trećesiječanjskih izbora prošle godine, više od godinu dana, vi i vaši podanici, oblijetali ste oko mene kao mačak oko vruće kaše. Molili ste me da vam se pridružim i da kao nestranačka osoba budem nositelj vaše izborne liste u jednoj od izbornih jedinica. Pristao sam, jer ste prihvatili sve moje uvjete, napose rješavanje problema u agraru. Na izborima sam postigao najbolji rezultat u koaliciji "četvorke", ne računajući IDS u Istri. Mnogo bolji nego vi. A vi ste bili u izbornoj jedinici koja je tradicionalno HSS-ova. A Lončar? Lončar je bio tamo gdje HSS-a gotovo nema i gdje je - zbog frakcijskih borbi - praktično u rasulu. Stoga ste u petoj izbornoj jedinici, bez mene, računali na oko četiri posto glasova. Dakle, manje od izbornog praga - pet posto!

Pa, gdje je nastao problem? Onoga trenutka kada sam odbio prihvatiti vaš sustav vrijednosti - dvojni moral: moral prakse i osobni moral, koje ste vi uspješno provodili i provodite u HSS-u. Tu demonstraciju samouvjerenog primitivizma nisam htio razumjeti ni prihvatiti. Jer, kazaljka moga vrijednosnog sustava ide u suprotnom smjeru.

Stoga, Tomčiću, kada govorite o drugima, osobito neistinito i zločesto, sjetite se sebe, te pokušajte napraviti inventuru vlastite ličnosti, odnosno pokušajte odgovoriti otkud kod vas toliki raspon između riječi i djela? Zašto? Zato što se vaš moral rezerviran za javnu uporabu odavno izlizao, a na površinu vam isplivava osobni moral s bizantinskim začinima, što su osjetili deseci i deseci časnih ljudi koje ste, najprije sotonizirali, a onda ih potjerali iz HSS-a uz pomoć svojih jurišnika. No, nadam se da će i vašoj vječnoj suradnji sa srećom uskoro doći kraj.

Tomčiću, s Lončarom to neće ići... Zapamtite!

Napslijetku, među nama rečeno, savjest i moral toliko su vam zapušteni da se neugodni zadah čuje izdaleka... Pripazite, molim vas!