Vjesnik: 05. 04. 2001.

Čermak, Krstičević i Reljić uskoro pred haaškim istražiteljima?

ŠIBENIK, 4. travnja - Istražitelji Haaškoga suda od srijede borave u Šibeniku gdje razgovaraju s djelatnicima Policijske uprave šibensko-kninske kako bi prikupili informacije vezane za istrage koje vode o događajima za vrijeme i nakon operacije »Oluja«. Vladin Ured za odnose s javnošću izvijestio je da se razgovori obavljaju uz znanje i dozvolu hrvatske Vlade te da im, kao u svim drugim slučajevima kada se razgovara sa službenim osobama, prisustvuje predstavnik Vlade, odnosno nadležnog ministarstva. Osobe s kojima se razgovara su oslobođene čuvanja službene tajne.

Od ranih jutarnjih sati novinari su opsjedali PU šibensko-kninsku u Mandalini, pokušavajući dobiti službenu informaciju o posjetu istražitelja. Kako nam pojasnila policijska službenica, načelnik Goran Pauk tijekom jutra, navodno, je razgovarao s ravnateljima osnovnih škola. Da takvo njeno obrazloženje nije tragično bilo bi smiješno, jer smo doznali da istražitelji Međunarodnog kaznenog suda od 9 sati ujutro razgovaraju s Paukom i još nekolicinom djelatnika.

Kako saznajemo istražitelje zanima postupanje pravosudnih tijela i djelatnika prema zatvorenicima nakon »Oluje«. U središtu su pozornosti, neslužbeno doznajemo, zapovjednici policijskih postaja u Kninu, Drnišu i Gračacu, koji su za i nakon »Oluje« bili na tim dužnostima. Na čelu kninske policije u to vrijeme bio je Čedomir Romanić, zapovjednik policije u susjednom Drnišu Ante Bilać, a Nediljko Kaurina bio je zapovjednik gospićke policije. Doznajemo kako se istražitelji ne zanimaju za razgovor s Dragom Matićem koji je u sporno vrijeme bio načelnik šibenske Policijske uprave jer ta uprava u vrijeme »Oluje« pa do 1997. godine nije bila mjerodavna za kninsko područje koje je, teritorijalno, do tada pripadalo Zadarskoj županiji.

U idućoj fazi istraživanja, pred istražiteljima bi se trebao ponovno pojaviti general Ivan Čermak koji je u vrijeme »Oluje« bio zadužen za područje bivšeg sektora Jug. Neslužbeno se govori i o skorom saslušanju generala Damira Krstičevića i Smiljana Reljića koji je u to vrijeme bio na čelu SZUP-a.

O događajima za i nakon akcije »Oluja« više je puta govorio Mario Barišić iz Šibenika, bivši djelatnik Vojne policije, inače krunski svjedok u predmetima o, navodnim, zločinima u »Lori« i vojnom pritvoru Kuline u Šibeniku. Barišić optužuje Reljića za ubojstvo trojice ratnih zarobljenika na predjelu Jabuka nedaleko od Drniša, što Reljić demantira.

Tijekom dana novinari su pokušavali stupiti u kontakt sa Željkom Žganjerom, županijskim državnim odvjetnikom, koji nije, unatoč najavama, posjetio Zagreb i državnog odvjetnika Radovana Ortynskog, nego je bio u Šibeniku na, kako nam je kazano, »važnim sastancima«, pa za novinare nije našao vremena.

Inače, haaški istražitelji su, prije Šibenika, posjetili Gospić, Zadar i Dubrovnik.

Inače, šibenski je zatvor u srijedu posjetilo izaslanstvo Predsjednikove Komisije za pomilovanja. »Došli smo čuti primjedbe zatvorenika i uprave i naši su utisci dobri«, rekao je fra Tomislav Duka, navodeći kako se Komisiji prijavilo 11 osoba koje su izrazile želju za pomilovanjem.

Jadranka Klisović