Republika: 05. 04. 2001.

Vlada uz hotele rasprodaje i najvrjednije zemljište uz obalu

Riječ je o 50 četvornih kilometara zemljišta smještenog uz hotele na najatraktivnijim lokacijama na Jadranu

Piše: Vedran Marjanović

Vada u četvrtak šalje u saborsku proceduru konačni Prijedlog zakona o privatizaciji prema kojem bi se kupci jadranskih hotela uz same objekte dokopali i najvrjednijeg zemljišta na hrvatskoj obali. Riječ je o približno 50 četvornih kilometara zemljišta smještenog uz hotele na najatraktivnijim lokacijama na Jadranu, čiji je način privatizacije bio predmet žestokog sukoba između HFP-a, odnosno HSLS-a, s jedne, i Ministarstva, turizma, odnosno IDS-a, s druge strane.

Ubrzana opcija

Preko svog člana, zamjenika ministrice turizma Veljka Ostojića IDS se zalagao da se nekoliko godina pričeka s privatizacijom najvrjednijih hotela. Međutim, pobijedila je opcija ubrzane privatizacije koju zastupaju HFP i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Slavko Linić. U okviru tog sukoba, dvije strane su se sporile oko sudbine zemljišta koje hoteli funkcionalno koriste.

Kako su "Republici" potvrdili izvori u Vladinoj Koordinaciji za gospodarstvo, Ministarstvo turizma zalagalo se da se rečeno zemljište ne prodaje zajedno s hotelima, nego daje u najam i ta je opcija pobijedila na sjednici Koordinaciji kada je usaglašavan Zakon o privatizaciji.

No, Ministarstvo gospodarstva, koje je predlagač zakona o privatizaciji, unijelo je u Prijedlog zakona potpuno suprotnu formulaciju - predložilo je prodaju funkcionalnog zemljišta zajedno s hotelima. S takvim rješenjem Vlada je upoznata na zatvorenoj sjednici 29. ožujka.

Zapanjena Koordinacija

Članovi Koordinacije za gospodarstvo ostali su zapanjeni razvojem situacije. Sve dvojbe, kako doznajemo, presjekao je zamjenik premijera Goran Granić. "Sve smo dileme oko privatizacije riješili još 3. siječnja", ustvrdio je tom prigodom Goran Granić. Tako će u saborsku proceduru otići prijedlog Ministarstva gospodarstva, čime je IDS doživio još jedan poraz u sporovima unutar koalicije, unatoč tome što su nužnost zadržavanja zemljišta u blizini hotela u vlasništvu države zastupali i mnogi turistički stručnjaci.

Sama ministrica turizma Pave Župan Rusković, nakon što nije uspjela sprječiti prodaju "Excelsiora" Goranu Štroku, zbog čega je ušla i u javni sukob s potpredsjednikom Vlade Linićem, ovaj se put nije ni upuštala u sukobe s SDP-om i HSLS-om.

Hoteli i okućnice

Činjenica da će, uz same hotele s pripadajućim okućnicama, u privatizaciju i okolno zemljište povećava vrijednost čitave privatizacije 190 hotela koja se dosad procjenjivala na četiri milijarde maraka. Riječ je o hotelsko-ugostiteljskim poduzećima čiji su hoteli razmješteni duž jadranske obale, od vrsarske "Anite" - čijih se 56,2 posto kapitala predviđenog za privatizaciju procjenjuje na 301 milijun kuna, preko rapskog "Imperijala" (49,7 posto kapitala 127 milijuna maraka) do "Hotela Makarska" d.d., čijih se 66,17 posto kapitala procjenjuje na 223,8 milijuna kuna.