Večernji list: 06. 04. 2001.

AMERIČKI VELEPOSLANIK U BiH NAJAVLJUJE OPTUŽNICU PROTIV ANTE JELAVIĆA - CIVILI ZAUZELI VOJARNE

Izvanredno stanje u Federaciji BiH

SARAJEVO - Vlasti Federacije Bosne i Hercegovine uspostavile su posebno koordinacijsko tijelo koje nadzire sigurnosno stanje i ima zadaću reagirati na moguće izgrede prouzročene aktualnom politikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), objavili su jučer sarajevski mediji a potvrdili predstavnici međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH.

List Dnevni avaz javlja da koordinacijsko tijelo ima sedam članova među kojima su najviši dužnosnici Federacije koji su u neprekidnom zasjedanju, te da je u Federaciji BiH na snazi "neka vrsta neobjavljenog izvanrednog stanja".

Američki veleposlanik u BiH Thomas Miller najavio je da bi uskoro mogle biti poduzete radikalne mjere protiv ključnih organizatora aktivnosti HNS-a, dodajući da u ovom trenutku, da je na Jelavićevu mjestu, ne bi baš mirno spavao.

Predsjedništvo BiH osudilo je opstrukcije i bojkot oružanih snaga BiH te optužilo HDZ za politizaciju vojske i policije. Tročlano Predsjedništvo, u koje je nedavno umjesto smijenjenog Ante Jelavića imenovan esdepeovac Jozo Križanović, poručilo je da neće dopustiti da naoružanje i vojna oprema budu "prepušteni ilegalnim skupinama".

Predsjedništvo je osudilo pokušaje stvaranja paravojnih formacija u formi samoorganiziranja sudionika Domovinskog rata iz reda hrvatskog naroda. Vladi Federacije BiH dana je puna potpora da u suradnji sa SFOR-om "bez odgađanja uspostave zakonito stanje u Vojsci Federacije BiH".

Pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Srednjebosanske županije ušli su u vojarnu "Lašvanski branitelji" na Brizjaku u općini Vitez, objavio je sinoć Hrvatski radio Herceg Bosna. Radio izvješćuje i da se u vojarni u Busovači u prizemlju nalaze pripadnici Udruga, a na katu novopostavljeni zapovjednik Marinko Palavra. Isti izvor javlja da su jučer ujutro pripadnici SFOR-a ušli u vojarnu u Kiseljaku. Hrvatska televizija javila je pak da je 150 civila zaposjelo vojarnu u Orašju te da je vojnicima naređeno da se povuku. (D. Jazvić, ri)