Slobodna Dalmacija: 06. 04. 2001.

U ŽARIŠTU: UZ NOVU EKSPEDICIJU ISTRAŽITELJA MEĐUNARODNOG SUDA ZA RATNE ZLOČINE

Nakon Miloševića, opet Oluja meta Tribunala

Haag se godinama ne prestaje zanimati za pet dana hrvatske oslobodilačke Oluje, a ne za pet godina krvave srpske agresije - Smišljeno doziranje istrage, jednog koraka prema Srbiji i nekoliko prema Hrvatskoj, uz svesrdnu i nekritičnu servilnost aktualne vlasti, nije na liniji kažnjavanja počinitelja zločina niti pravde

Piše: Ivica MARIJAČIĆ

Međunarodni sud za ratne zločine opsjednut je hrvatskim oslobodilačkim operacijama, napose Olujom. Od svega što se u Hrvatskoj događalo u petogodišnjem razdoblju od 1991. do 1995. godine, njemu je najzanimljivije istraživati i proučavati Oluju.

Takvu konstataciju ne mogu osporiti ni povremeni razgovori istražitelja sa žrtvama srpskih zločina, primjerice, u Škabrnji prije nekoliko mjeseci. Ovih dana intenzivno na šibenskom području tragaju za dokazima i svjedocima navodnih hrvatskih zločina u navedenoj oslobodilačkoj operaciji.

Nakon što je balkanski krvnik Slobodan Milošević stavljen iza beogradskih rešetaka (makar i zbog kriminala, a ne zbog zločina nad Hrvatima i ostalim susjedima), Hrvatima je, misle valjda u Haagu, samim time uštrcana dovoljna doza emulzije kojom su psihološko-politički anestetizirani u svome mogućem razočaranju i bijesu prema djelovanju tog Sudišta: progon Miloševića je počeo, pa sada, radi ravnoteže, opet se možemo posvetiti Hrvatskoj.

Slično se dogodilo i krajem prošle godine. Tada je počeo progon hrvatskih časnika zbog slučaja Gospić. Ogorčenu hrvatsku javnost trebao je umiriti žurni i istodobni posjet haaških istražitelja mjestu srpskog zločina u Škabrnji. Na farizejski se način demonstrirala tada navodna haaška pravda. Sva dokumentacija o srpskom zločinu u Škabrnji je davno prije toga nuđena i slana u Haag, no nije bilo optužnica za taj zločin, kao što uostalom nisu podignute ni poslije njihova prošlogodišnjeg posjeta.

Istražitelji su boravili dva tjedna, otprilike točno toliko dok je hrvatska policija u službi nove vlasti spektakularno i uz svjetla televizijskih kamera privodila Gospićane i pretresala njihove stanove. Taj posjet Škabrnji je bio, dakle, u funkciji stvaranja dojma o nepristranosti i ravnoteži Haaga, a onda se moglo opet nastaviti tamo gdje se nakratko stalo — po hrvatskim oslobodilačkim operacijama i njihovim nositeljima.

Kada je zbog progona generala Mirka Norca pola Hrvatske bilo na nogama i prijetila ozbiljna opasnost destabilizacije čitave zemlje, pretjerana "ljubav" Haaga prema Hrvatskoj morala se zanijekati i neutralizirati pritiskom na Srbiju da uhapsi Slobodana Miloševića, pa makar i zbog muljanja s novcem kako bi ta srbijanska predstava poslužila za osiguranje povoljnije političke klime u Hrvatskoj za daljnje minuciozno istraživanje Oluje.

Pa se istražuje trenutačno na šibenskom području, saslušavaju se policajci koji nešto, kao, znaju, a doznaje se, isto tako, da je zadarskim policajcima, koji su u vrijeme oslobađanja bili na važnim dužnostima u zadarskom zaleđu, iz MUP-a naređeno da sastave sad izvješća o svemu što su vidjeli i čuli tada. Komu će takva izvješća poslužiti, ni njima samima nije rečeno.

Ovakvo smišljeno doziranje istrage, jednog koraka prema Srbiji i nekoliko prema Hrvatskoj, uz svesrdnu i nekritičnu servilnost aktualne vlasti, nije na liniji kažnjavanja počinitelja zločina niti pravde, kao što se pokušava podvaliti javnosti, nego na liniji one politike kojoj je potrebno da svi akteri rata budu jednaki i da se izbrišu razlike između agresora i žrtve.

To, dakako, nema veze ni s kakvom pravdom, već i zbog činjenice da se Haag godinama ne prestaje zanimati za pet dana hrvatske oslobodilačke Oluje, a ne za pet godina krvave srpske agresije.