Novi list: 06. 04. 2001.

POVJERENSTVO ZA POSLOVANJE S KOMERCIJALNOM BANKOM ZAKLJUČILO

Canjuga, Matulović-Dropulić i Jerka Jukić politički su krivci za propast 114 milijuna kuna

Odgovornost Zlatka Canjuge, stoji u izvješću, je u tome što je koristio usluge Komercijalne banke za uređenje prostorija svoje tadašnje stranke HDZ-a

ZAGREB - Političku odgovornost za propast 114 milijuna gradskih kuna povjerenih Komercijalnoj banci snose bivši predsjednik Zagrebačke skupštine Zlatko Canjuga, bivša gradonačelnica Marina Matulović-Dropulić i Jerka Jukić, bivša pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo i Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo. Tako je zaključilo Povjerenstvo za utvrđivanje činjeničnog stanja u vezi s poslovanjem gradskih ustanova i gradskih trgovačkih društava s Komercijalnom i drugim bankama u stečaju.

Odgovornost Zlatka Canjuge, obrazložilo je Povjerenstvo u izvješću, leži u tome što je koristio usluge Komercijalne banke za uređenje prostorija svoje tadašnje stranke HDZ-a, te u ulozi predsjednika NK Croatia reklamirao KB, čime se gradski novac iz banke prelijevao u klub.

- Ja znam tko mi smješta ovakve tendenciozne ispade preko novina, komentirao je jučer optužbe protiv sebe Zlatko Canjuga. Dodao je kako ne želi dalje komentirati sve do sjednice Gradske skupštine.

Jerka Jukić, inače sestra Marine Matulović-Dropulić, odgovorna je stoga što je iz Zavoda čijim je Upravnim vijećem predsjedavala, omogućila prebacivanje novca u Komercijalnu banku. S Bankom je, stoji u izvješću, poslovne veze imao i njen sin koji je tamo dizao vrlo povoIjne kredite, što je Jukić priznala i tijekom svjedočenja početkom veljače.

Bivša gradonačelnica i tadašnji sastav Gradskog poglavarstva, iako upućeni u pravo stanje stvari, nisu pravovremeno na njih reagirali zbog ponašanja odgovornih predsjednika trgovačkih društava.

Osim političara, krivnja je i na upravama trgovačkih društava i nadzornim odborima jer su svjesno prebacivali novac u nelikvidnu banku, koje je u to vrijeme (1998. godine) već bila u teškoćama. Da se osim poslovnih, tu radilo i o političkim interesima, pokazuje činjenica da ostale banke, poput Zagrebačke, nisu davale ništa lošije uvjete kreditiranja.

Najveći gubitnik osim Zavoda za javno zdravstvo koje je u Komercijalnoj banci izgubilo 45,6 milijuna kuna je Gradska plinara koja se olakšala za 31 milijun kuna. U izvješću Povjerenstva koje ide na Skupštinu stoga će se naći prijedlog da se smijene odgovorni u spomenutim trgovačkim društvima. Izvješće će se osim Gradskoj skupštini poslati i svim ostalim nadležnim institucijama koje će utvrditi kaznenu odgovornost.

M. CRNJAK