Novi list: 06. 04. 2001.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE HSP-a 1861

Cappiau je bio Tuđmanov obavještajac

Vidio sam korespondenciju iz koje je vidljivo da je Miroslav Tuđman slao Cappiaua na specijalne zadatke u BiH, tvrdi Paraga

ZAGREB - Najviši dužnosnici bivše vlasti bili su zaštitnici Jamesa Martyja Cappiaua, ustvrdio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-a 1861.

- Vidio sam koresponedenciju Ante Rose, Gojka Šuška, Vladimira Zagorca i Miroslava Tuđmana u vezi akcija s Cappiauom, iz koje je vidljivo da je Miroslav Tuđman slao Cappiaua na specijalne zadatke u BiH, u vezi s prikupljanjem obavještajnih podataka. Iz tih se dokumenata može vidjeti čiji je čovjek bio Cappiau, izjavio je Paraga, dodajući kako je riječ o dokumentima HIS-a, MORH-a i Glavnog stožera iz razdoblja od 1991. do 1995. godine.

Dobroslav Paraga ponovio je jučer kako je MUP obavjestio o dolasku Cappiaua u Zagreb osam dana prije atentata na Cvjetnom trgu. Stoga su MUP i ministar Šime Lučin itekako odgovorni za pucnjavu, smatra Paraga, kao i sam premijer Ivica Račan, kojeg je predsjednik HSP-a 1861 označio kako potpuno nesposobnog u uspostavi pravne države.

- Sutra, kad ovi dokumenti izađu na svjetlo dana, vidjet će se hoće li Roso i Miroslav Tuđman biti privedeni na kavicu sa Šimom Lučinom ili istražnom sucu. Na tragu tih dokumenata može se shvatiti i zašto haški tribunal provodi istragu protiv Miroslava Tudđmana. Budu li Državno odvjetništvo i MUP spavali, budite sigurni da se Miro Tuđman neće izvući haškim istražiteljima, ustvrdio je Paraga.

No, nastavio je predsjednik HSP-a 1861, sin predsjednika Tuđmana nije jedini političar koji je pod haškom istragom. Osim Tuđmana mlađeg, veli Paraga, i Hrvoje Šarinić i Franjo Gregurić imaju razloga za strah od Međunarodnog kaznenog suda.

S. Ab.