Republika: 06. 04. 2001.

ZBOG PRIVATIZACIJE HOTELA I PRIOBALJA RASKOL U VLADI

Jakovčić i Ostojić protiv Linića i Granića

Zamjenik ministrice turizma tvrdi da se ovakvom privatizacijom hotela prodaje hrvatska obala. Jakovčić: U vlasti nema konsenzusa o privatizaciji

Piše: Vedran Marjanović

Nakon najkonfliktnije rasprave u njezinoj kratkoj povijesti Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila Prijedlog zakona o privatizaciji 2.321 poduzeća. Unutar tog broja je i približno 190 hotela oko čije su sudbine došlo do razmjene optužbi između potpredsjednika Vlade Slavka Linića te zamjenika premijera Gorana Granića s jedne, i ministra europskih integracija Ivana Jakovčića te zamjenika ministrice turizma Veljka Ostojića, s druge strane.

Ministar Jakovčić se izjasnio protiv Prijedloga zakona o privatizaciji jer smatra da se radnicima poduzeća koja idu u privatizaciju, ako to žele, mora pružiti mogućnost da prema programu radničkog dioničarstva (ESOP) kupe većinski paket. Replicirao mu je potpredsjednik Vlade Slavko Linić, ustvrdivši da bi se takvim modelom omogućio novi krug tajkunske privatizacije i torbarenja dionicama. "Oko toga više nema rasprave, kasnimo s ovim zakonom već dvije godine", ustvrdio je Linić. Optužio je "jedno ministarstvo da uporno opstruira donošenje zakona o privatizaciji i zalaže se za rješenja koja nisu program Vlade".

"O privatizaciji nikada nije postignut konsenzus ove vlasti", ustvrdio je Jakovčić, rekavši kako je ESOP jedan od pet modela privatizacije koji predvida Prijedlog zakona, ali si je HFP uzeo pravo da određuje po kojem će se modelu što privatizirati.

Linić je optužio zamjenika ministrice turizma Veljka Ostojića da plasira neistine i laži o privatizaciji. Veljko Ostojić u svom se izlaganju požalio da mu je Prijedlog zakona predočen deset minuta prije sjednice. Rekao je kako odredbe zakona, koje reguliraju privatizaciju zemljišta smještenog uz hotele, predstavljaju poboljšanje u odnosu na prvi prijedlog, ali da su i dalje neodređene i dopuštaju različita tumačenja. Ostojić je dodao da se radi o 20 milijuna kvadratnih metara zemljišta na kojima su kampovi, te još toliko u blizini hotela. To je, naglasio je, najvrjednija zemlja u Hrvatskoj. "Razmislimo prodajemo li ovakvim zakonom o privatizaciji našu obalu", zaključio je svoje izlaganje o predloženom zakonu zamjenik ministrice turizma Veljko Ostojić. Ocjena o rasprodaji obale, nadovezao se Slavko Linić, najveća je laž koju sam ikad čuo na sjednici Vlade. "Nedopustivo je da se kroz Vladu guraju neki regionalni interesi koji nisu program Vlade", ustvrdio je potpredsjednik Linić. Predložio je da Ministarstvo turizma izradi poseban zakon o kampovima, što je na kraju i jednoglasno usvojeno. Zamjenik premijera Goran Granić pozvao je članove Vlade da ne plasiraju predizborne parole na sjednici. Prozvanim se osjetio ministar Jakovčić koji je poručio Graniću da on iste stavove ima već deset godina. "Nisam mislio na tebe, Jakovčiću, nego na Ostojića, ali ako si se prepoznao...", odvratio je zamjenik premijera.

Većinom glasova Prijedlog zakona o privatizaciji poslan je u saborsku proceduru, a prijedlog je da se pitanje privatizacije zemljište uz hotele riješi tako da Fond za privatizaciju utvrdi što predstavlja tehnološku cjelinu hotela nužnu za njegovo funkcioniranje i u to uključi zemljište koje nije u njegovu vlasništvu.