Večernji list: 06. 04. 2001.

OTKRIĆE ŠPANJOLSKIH NOVINARA, KOJI SU SE SRPSKIM KRIMINALCIMA PREDSTAVILI KAO KUPCI ORUŽJA

Karadžić prodaje oružje ETA-i i "Pravoj IRA-i"

Obitelj i saveznici Radovana Karadžića u tajnosti opskrbljuju oružjem terorističke udruge po Europi, uključujući "Pravu IRA-u" i ETA-u - otkrila je španjolska TV ekipa, predstavivši se kriminalcima u Bosni kao kupci oružja za paravojne udruge u Kolumbiji. Novinarska ekipa iz El Mundo TV namjeravla je istražiti podrijetlo oružja u posjedu terorista u Španjolskoj, ali je otkrila mnogo više. Novinari su, kako tvrde, uspostavili kontakt s "vrlo poznatim hrvatskim gangsterom" koji ih je povezao s "balkanskim mafijašima" na području BiH pod nadzorom Srba.

Preko Sarajeva i Kiseljaka novinari su stigli u Sokolac, gdje su susreli vođu kriminalne udruge Veljka Borovinu, bliskog Karadžićeva saveznika. Borovina je nudio navodnim kupcima kalašnjikove, M-84 strojnice, granate, pištolje, tone eksploziva i suvremenu opremu za izviđanje. Tvrdio je da može "nabaviti" i oklopna vozila, pa čak i helikoptere preko veza u srpsko-jugoslavenskim vojnim krugovima.

Borovina je odveo novinare u šumu izvan Sokolca i demonstrirao im dum-dum streljivo koje eksplodira u tijelu, inače zabranjeno međunarodnim zakonom. Karadžićev suradnik ponudio je i streljivo s kemijskim punjenjem, čija je uporaba također zabranjena u cijelom svijetu. Borovina živi po skrovištima kao i Karadžić, jer ga traži srpska policija zbog ubojstva bivšeg šefa policije Ljubiše Savića, koji je bio Karadžićev protivnik.

Karadžićevu izravnu umiješanost u ilegalnu trgovinu oružjem otkrili su španjolskim novinarima dvojica njegovih suradnika. Jedan, po imenu Lario, rekao je kako je "Karadžić apsolutno pouzdan", jer je u ratu "krijumčario alkohol, cigarete i oružje" da bi financirao rat, te da ima "najbolje kontakte i da je prodavao oružje IRA-i". Drugi kriminalac otkrio je da su se članovi Karadžićeve obitelji "osobno dogovarali o poslovima s Pravom IRA-om". Preksinoć je španjolska TV postaja Antena 3 prikazala dokumentarac o Karadžićevim kriminalnim aktivnostima.

Karadžić preplavio oružjem ilegalno tržište

Karadžićevi suradnici priznali su da na crnom tržištu "ima tako puno oružja da su cijene prepolovljene". Španjolski novinari "ugovorili" su s Kradžićevim suradnicima kupnju 200 kalašnjikova, 75 mitraljeza, 500 pištolja, 50 snajperskih puški, pola tone TNT eksploziva, 1.000 metaka i 5.000 granata za dva milijuna dolara. Polovica je trebala biti plaćena u novcu, a polovica u isporuci droge.

LONDON Željko Toth