Vjesnik: 07. 04. 2001.

OHR uz pomoć SFOR-a silom preuzeo poslovnice Hercegovačke banke

Nakon intervencije, prosvjedi i blokade prometnica kod Posušja, Gruda, Širokog Brijega, Orašja.../ Pucnji kod hotela »Ero« u Mostaru/ Glasnogovornica OHR-a kazala je da su veliki iznosi novca posljednjih dana povučeni s bankina računa/ Predsjednik Hrvatske samouprave Marko Tokić izjavio je da je riječ o pokušaju otvorene krađe privatne imovine

MOSTAR, 6. travnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Postrojbe SFOR-a i muslimanskog dijela federalnog MUP-a u petak ujutro upale su u prostorije Hercegovačke banke u Mostaru, Međugorju, Posušju, Tomislavgradu, Grudama, Širokom Brijegu, Orašju i Vitezu. Pod punom ratnom spremom zaštitili su djelatnike Međunarodnog antikorupcijskog tima i privremenog administratora Hercegovačke banke kojega je postavio visoki predstavnik međunarodne zajednice Wolfgang Petritsch.

Ta je akcija uslijedila nakon Petritscheve odluke o imenovanju Toby Robinson za privremenu administratoricu banke i privremenoj suspenziji poslovanja. Nije bilo nikakvih informacija o tome što su pripadnici SFOR-a i federalnog MUP-a odnijeli iz bančinih prostorija, a glasnogovornica Reginalnog ureda OHR-a u Mostaru Avis Beneš kazala je kako se »nikakav novac ne iznosi, nego samo određeni podaci«. Podsjetila je da Ured visokog predstavnika ima »prilično pouzdane informacije« o vlasništvu Hercegovačke banke i njenu poslovanju. Rekla je da ima informacije da su veliki iznosi novca posljednjih dana povučeni s bankina računa i da postoje veliki nedostaci u transparentnosti poslovanja, bez obzira na nalaze nekih revizorskih kuća.

Također, ustvrdila je da poduzete mjere »nisu zastrašivanje, nego im je cilj stabiliziranje Banke«, te da je akcija bila planirana i mnogo prije nego je to najavila Federalna koordinacija. Beneš je također kazala da međunarodna zajednica odlučna stati na kraj »ilegalnim aktivnostima koje idu u korist samo određenoj šačici ljudi«, kao i da je odluka visokog predstavnika Wolfganga Petritscha o imenovanju privremenog administratora Hercegovačke banke donesena na određeno vrijeme.

Izrazila je žaljenje zbog toga što je u Mostaru došlo do fizičkih obračuna pučanstva i djelatnika OHR-a, pri čemu je bilo i ozlijeđenih, dodavši da očekuje očitovanje civilnih vlasti. Stabilizacijske snage su, ustvrdila je, samo osiguravale rad djelatnika OHR-a i antikorupcijskog tima te Financijske policije. Istaknula je da je Petritsch svoju odluku donio u skladu s Ustavom i zakonima o bankarstvu. Kod hotela Ero u Mostaru, u kojemu su smješteni predstavnici međunarodnih organizacija, cijeli su dan trajali prosvjedi, a čilo se i nekoliko pucnjeva.

Marko Tokić, predsjednik Hrvatske samouprave za Vjesnik je izjavio da je riječ o »pokušaju otvorene krađe privatne imovine«. Neprimjerenom je ocijenio i Petritschevu odluku o oduzimanju prava dioničarima Hercegovačke banke da poduzimaju određene radnje i donose odluke«.

On je ocijenio kako je »izazvan nered neprimjerenom reakcijom visokog predstavnika Wolfganga Petritscha i SFOR-a« te da su smiješni izgovori pod kojim je izvedena cijela akcija. Kada je pak riječ o najavama uvođenja svojevrsnog izvanrednog stanja, Tokić je kazao da »onaj tko je osnovao koordinaciju znao je da će doći do narušavanja reda, do izvanrednog stanja«, odnosno da je sve što se dogodilo bilo pomno pripremljeno ranije i da ništa nije slučajno. Bez obzira na sve, dodao je Tokić, učinit ćemo sve da sačuvamo mir i dostojanstvo hrvatskog čovjeka u ovim trenucima.

Novinarima se u Mostaru kratko obratio i Ivica Karlović, generalni direktor Hercegovačke banke, potvrdivši da je iz centrale i središnjice banke iznesena sva dokumentacija. On je dodao i kako je prije nekoliko dana razgovarao s predstavnicima OHR-a iskazavši im pritom dobru namjeru da širom otvori vrata kako bi oni mogli provesti kontrolu poslovnosti Hercegovačke banke, no da se očito Petritsch takvom neprimjerenom akcijom SFOR-a odlučio na druge korake. Izrazio je i sumnju da je iz Središnjice Hercegovačke banke u Mostaru odnesena i određena količina novca.

Situacija u Hercegovini je dramatična i mijenja se iz sata u sat. A, kako doznajemo, slično je i u središnjoj Bosni i u Posavini, gdje su u Vitezu i Orašju, uz potporu tenkova i više oklopnih vozila izvedene slične akcije.

U večernjim satima petka stanje u Mostaru i okolnim hercegovačkim gradovima postupno se normaliziralo, a ispred hotela »Ero« prosvjednici su se uglavnom razišli. Osoblje predstavnika međunarodnih organizacija evakirano je uz pomoć SFOR-a iz hotela »Ero« i vjerojatno premješteno u SFOR-ovu bazu u Ortiješu kod Mostara. Zapovjedništvo SFOR-a priopćilo je da je lakše ozlijeđeno 18 pripadnika SFOR-a. MUP Hercegovačko neretvanske županije da su u pucnjavi ozlijeđena tri policajca te dvojica građana. Navodno je ozlijeđeno i desetak osoba koje je Petritsch imenovao privremenim upraviteljima Hercegovačke banke. U kasnim večernjim satima dio postrojba SFOR-a još je lutao hercegovačkim prometnicama tražeći izlaz iz blokada.

Situacija na području središnje Bosne još je dramatičnija ako se uzme u obzir i sve ono što se događa u napuštenim hrvatskim vojarnama. Kako doznajemo, u vojarnama u Busovači, Vitezu i Novom Travniku su pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i manji broj pripadnika HVO-a lojalnih Hrvatskom narodnom saboru koji obavljaju stražarske poslove. Netočne su informacije objavljene u sarajevskim medijima da je u tim hrvatskim vojarnama više časnika koji su izrazili lojalnost Alijansi, odnosno ministru Miji Aniću.

Skupina civila koja je u četvrtak zaposjela zapovjedništvo i vojarnu 4. gardijske brigade u Orašju napustila je u petak te objekte, potvrđeno je iz Ministarstva obrane Federacije. Jake snage SFOR-a nakon višesatnih prosvjeda članova udruga Domovinskog rata, preuzele su vojarnu 1. bojne u Donjoj Dubici, na području općine Odžak.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Ante Jelavić pozvao je u petak proglasom »sve hrvatske udruge širom svijeta da organizirano i demokratskim putem upozore vlade u zemljama gdje žive na represivne i nedemokratske mjere koje se poduzimaju protiv Hrvata u Bosni i Hercegovini i da od istih traže žurne akcije kako bi se ovako neprihvatljiv način rješavanja političkih problema u BiH odmah zaustavio«. HDZ BiH je u priopćenju u petak prosvjedovala protiv, kako se navodi, »oružane pljačke privatne Hercegovačke banke« .

Pri tomu se pozivaju član Predsjedništva BiH Jozo Križanović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Božidar Matić, zatim Jadranko Prlić, Ilija Šimić, Ivo Komšić, Mijo Anić, Nikola Grabovac, Krešimir Zubak te braća Mladen i Jerko Ivanković, vlasnici tvrtke »Lijanovići«, da, kako se navodi u priopćenju, dođu među svoj narod i objasne mu zašto poduzimaju ovakve represivne mjere protiv gospodarskih subjekata i njihovih djelatnika. (Mario Marušić i Hina)

Petritsch osudio organiziranu pobunu

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Wolfgang Petritsch najoštrije je osudio, kako je navedeno u priopćenju njegova Ureda, organiziranu pobunu koja se dogodila u petak oko 11 sati u sjedištu Hercegovačke banke i u nekim njenim filijalama. Prema izvješćima kojima raspolaže Ured visokog predstavnika, tijekom pobune službenici Banke i nasilne osobe napale su i pritom ozlijedile nekoliko sudionika operacije. Visoki predstavnik zahtijeva od lokalnih organa vlasti i političkih vođa da djeluju na smirivanju situacije, te traži od svih građana poštivanje zakona, navedeno je u priopćenju. »Oni koji su sudjelovali u ovom napadu ili su na bilo koji način bili umiješani i koji su sprečavali sudionike operacije da zakonito obave svoju dužnost, bit će izvedeni pred lice pravde u skladu sa zakonom. Akcija koju su zajednički poduzeli OHR, SFOR. IPTF, Ministarstvo pravde Federacije i Financijska policija Federacije izvodi se prema ovlaštenju visokog predstavnika.« (Alenko Zornija)