Večernji list: 07. 04. 2001.

IZBORNI ZAKON DONESEN BEZ NEKIH ZASTUPNIKA LS-a, HNS-a I IDS-a

Na izborima 20. svibnja glasovat će se samo za stranačke liste

ZAGREB - Nakon punih pet tjedana jučer ja završena maratonska sjednica Hrvatskoga sabora, na kojoj je prihvaćeno više iznimno važnih zakona, izmijenjen Ustav i ukinut Županijski dom. Zastupnicima će stanka trajati dva tjedna, a potom će tjedan dana raditi kako bi se u svibnju mogli posvetiti predizbornim aktivnostima.

Sabor je jučer donio Zakon o lokalnoj samoupravi te Izborni zakon za provedbu lokalnih izbora. O zainteresiranosti za te teme govori i činjenica da je na prvi bilo dostavljeno 115 amandmana, a na izborni zakon - 66 amandmana. Donošenjem Zakona o lokalnoj samoupravi počinje druga faza reforme započete izmjenama Ustava lanjskog studenoga, koja podrazumijeva decentralizaciju ovlasti, sredstava i prenošenje dijela brige o zdravstvu, osnovnom i srednjem školstvu te socijalnoj skrbi na lokalnu i regionalnu samoupravu. Decentralizacija će započeti 1. srpnja, a dotad se općine, gradovi i županije te njihova upravna tijela koja će biti izabrana 20. svibnja imaju pripremiti za veću razinu odgovornosti. Uređeno je i kako će izgledati predstavnička tijela na toj razini, pa će u malim općinama vijeća i poglavarstva biti objedinjena, a inače će se članovi poglavarstava uglavnom birati među članovima vijeća. Iako je Vladin prijedlog dobio potporu zastupnika, i njima je još uvijek upitno je li tom odredbom dovedena u sukob zakonodavna i izvršna funkcija vlasti.

Većina zastupnika podržala je i stav Vlade da se tim zakonom ne uvodi izravni izbor gradonačelnika, župana i načelnika općina, što su uz oporbene stranke amandmanima tražili i članovi koalicije HNS i LS. Kako su im amandmani odbijeni, Vesna Pusić, Darko Šantić i Mario Livaja u glasovanju su bili suzdržani, a Zlatka Kramarića nije bilo. Nije bilo nijednog zastupnika DC-a, stranke koja se također izjašnjavala protiv zakona. HDZ i HSP bili su protiv donošenja zakona. Izborni zakon donesen je bez nekih zastupnika LS-a, HNS-a i IDS-a, koji za glasovanja nisu bili u dvorani. Inače, argument ministra pravosuđa Stjepana Ivaniševića za neuvođenje izravnih izbora za prve ljude lokalne i područne samouprave bio je da za takav zaokret nema vremena, ali i da je vrijeme u Hrvatskoj još previše turbulentno da bi se uveo model u kojem bi ključne odluke donosio samo jedan čovjek.

Izbornim zakonom uveden je čisti razmjerni sustav, što znači da će birači na lokalnim izborima prvi put u 10 godina birati vijećnike sa stranačkih i neovisnih lista, dok glasovanja za konkretne pojedinačne kandidate više neće biti. Uveden je jedinstven izborni prag od pet posto za sve izborne kombinacije.

Jučer je Sabor razriješio dužnosti državnog pravobranitelja Petra Šalu. Državno pravobraniteljstvo prestaje postojati kao posebna insituticija, jer je prošlim izmjenama Ustava smješteno u Državno odvjetništvo.

Ministru Ivaniševiću pozlilo, pa nestalo kvoruma

Koliko je jučerašnji dan bio naporan za ministra Ivaniševića, svjedoči i to što mu je u sabornici pozlilo. Nakon što je obrazložio amandmane, zamolio je da mu daju kratku stanku da dođe k sebi. Na sreću, mučnina i ministrovo loše stanje nisu trajali dugo i za oporavak mu je dostajalo nekoliko minuta svježeg zraka izvan sabornice.

Kvorum za glasovanje o izbornom zakonu skupljan je u zadnji trenutak jer su se zastupnici, kad je ministru pozlilo, razmiljeli po Saboru kao miševi. Neki su otišli na ručak, neki na kavu, a iz HDZ-a i HSP-a, kad su shvatili da koalicijskih zastupnika nema dovoljno za kvorum, nisu se namjerno vratili u vijećnicu. Zastupnička nemarnost toliko je razljutila Tomčića da je dao ultimatum od pet minuta da se skupe, inače će prekinuti sjednicu i sazvati ih sve u subotu ujutro. Prijetnja je urodila plodom.

D. Đuretek, M. Šarić