Večernji list: 07. 04. 2001.

MINISTAR OBRANE JOZO RADOŠ:

Vojne tajne službe trebaju nadzirati i civile

Ne tiče me se što o vojnom roku govori Agotić

Ministar obrane Jozo Radoš jučer je, nakon povratka iz Skopja, komentirao ocjenu vrhovnoga zapovjednika Oružanih snaga Stipe Mesića, koji je nezadovoljan njegovim prijedlogom smanjenja Oružanih snaga te ukidanjem vojnog roka.

- Ne tiče me se što je rekao Predsjednikov savjetnik Agotić jer je njegova izjava o nestručnosti neutemeljena - rekao je ministar obrane. - No, tiče me se što je rekao Predsjednik. Prijedlog za ukidanje vojnoga roka logičan je, proći će raspravu u ministarstvima i političkim tijelima, no ostaje odrediti kada će to biti. Rok predložen u zakonu samo je hipotetski i otvoren je za promjene. Ključni argument oko kojega ćemo se tek sučeliti jest zašto Hrvatska treba ukinuti vojni rok, a istodobno to ne čine druge zemlje. No, to je pitanje političke odluke, procjene strateških okolnosti i nove društvene klime koja postoji prema vojskama u svijetu.

Brzina smanjivanja pričuvnog sastava nije povezana s preustrojem jer, ocijenio je Radoš, možemo ukinuti obvezu služenja vojnog roka i još deset godina sačuvati ovako golem pričuvni sastav kakav imamo danas.

Radoš je komentirao i Lučinovo negodovanje da s njim podijeli ovlasti nadzora nad civilima. Naime, prema MORH-ovu prijedlogu ustroja obavještajnog aparata, vojne tajne službe imale bi neke ovlasti i nad civilima, primjerice, novinarima koji prate vojna pitanja.

- Ništa nije osigurano ako se prepusti samo civilnoj službi jer je tada pitanje kako će se civilne službe odnositi prema onima koji pokazuju negativan interes prema vojsci. Vojska mora imati mogućnost čuvati se i braniti od destrukcija. Nije nepoznat model da vojska obrađuje i civile koji se na negativan način bave vojskom. No, problem je jak i jasan nadzor nad radom tajnih službi Vlade, predsjednikovih tijela i parlamenta, jer zloporabe su moguće ma kako aparat bio organiziran - ocijenio je Radoš.

Upitan tko sada, dok nije definirana podjela nadležnosti tajnih službi, nadzire civile, Radoš je rekao:

- Sada to, više-manje, ne čini nitko.

Nevažna mišljenja u LS-u

Odgovarajući na zahtjev Mire Lace iz DC-a da MORH retroaktivno plati razliku davanja na plaće za gardiste kojima to nije uplaćivano osam godina te su time zakinuti u izračunu mirovina, Radoš je rekao:

- Velika je tu odgovornost predstavnika DC-a koji su sudjelovali u gradnji sustava u kojem se nisu poštovali zakoni. Uplatiti danas sredstva koja je trebalo uplatiti tada kad su današnji čelnici DC-a bili na vlasti, iziskivalo bi vrlo velik novac.

O zahtjevima Liberalne stranke za rekonstrukciju Vlade u segmentu MORH-a, Radoš je kazao:

- Stajališta nekih ljudi iz LS držim posve irelevantnima.

T. Božić