Vjesnik: 09. 04. 2001.

Barry optužio stranke Alijanse

Šef OESS-ove Misije za BiH tvrdi da vodeće stranke Alijanse protivljenjem stalnom izbornom zakonu blokiraju prijem BiH u Vijeće Europe

SARAJEVO, 8. travnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Robert Barry, šef OESS-ove Misije za Bosnu i Hercegovinu optužio je vodeće stranke vladajuće Alijanse za promjene da bi svojim protivljenjem stalnom izbornom zakonu mogli blokirati prijem BiH u Vijeće Europe i druge europske integracijske procese!

»Stranka za BiH i SDP su objavile svoje protivljenje i prije nego što je zakon stigao u parlament. To je u suprotnosti s političkim programom Alijanse i njezinim naglaskom na europskim integracijama kao prioritetom«, napisao je Barry u autorskom tekstu za sarajevski tjednik Hrvatska riječ, podsjećajući da je usvajanje izbornog zakona prvi važan korak »map roada« (zacrtanog puta) Europske unije u pravcu sporazuma o stabilizaciji i pomoći, te da je ujedno i ključni preduvjet za članstvo BiH u Vijeću Europe.

Barry, očito razočaran time što već prošli tjedan strane Vijeća ministara jije uputilo izborni zakon u državni parlament, optužio je ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžiju za opstrukciju: »Žalosno je što zbog njegovih postupaka nacrt izbornog zakona nije u četvrtak mogao biti proslijeđen u parlament«.

Šef OESS-ove Misije je potvrdio da osnovni stav SDP-a i Stranke za BiH, kada je riječ o stalnom izbornom zakonu, dijeli i Izetbegovićeva SDA - riječ je o promjeni načina glasovanja za Predsjedništvo BiH. Čini se da se i ovaj visoki međunarodni službenik, već na prvom ozbiljnijem pitanju mogao uvjeriti da oko nekih ključnih pitanja od interesa za bošnjački narod postoji potpuna suglasnost dva formalno suprotstavljena bloka, Lagumdžije i Silajdžića s jedne strane, te Izetbegovića s druge.

»Oni vjeruju da bi svaki građanin BiH, bez obzira gdje živi, trebao imati pravo kandidirati se za Predsjedništvo BiH uz činjenicu da su iz istog konstitutivnog naroda, te da bi svi građani imali slobodu glasovanja za bilo kojeg člana Predsjedništva. Ključni problem s ovom naizgled logičnom željom je taj što ona nije u skladu s onim što kaže Daytonski ustav«, tvrdi Barry, podsjećajući da je način izbora članova Predsjedništva bio ključni kompromis učinjen u Daytonu, te da se ne bi trebao mijenjati bez suglasnosti sva tri konstitutivna naroda, »a mogućnost takvog sporazuma sada nije niti na vidiku«.

Naravno, želja vodećih stranaka sa sjedištem u Sarajevu je imati takav izborni zakon kojim bi praktično bilo uvedeno načelo »jedan čovjek, jedan glas«. To, naravno, odgovara najbrojnijim Bošnjacima. Kao što je promjena načina izbora zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH praktično oduzela hrvatskom narodu mogućnost da presudno utječe na zbivanja u većem entitetu gdje je formalno konstitutivan, sada bi se, promjenom načina izbora članova Predsjedništva, slično načelo uvelo za cijelu zemlju. No, nije teško pretpostaviti kakvu bi to reakciju izazvalo u Republici Srpskoj, kad je već i s Hrvatima koji su malobrojni, nemaju entitet niti podršku susjedne Hrvatske, nastao tako veliki problem nakon sporne promjene dijela izbornih pravila i propisa.

Mogu se predvidjeti i daljnji problemi između međunarodne zajednice u BiH i Alijanse za promjene. Nakon što je otvorenim izbornim inžinjeringom ta čudnovata koalicija dovedena na vlast, »medeni mjesec« u odnosima između Alijanse i međunarodne zajednice očito prolazi, jer je usprkos retorici jasno kako je Alijansa, ipak, bošnjački dominantan politički blok, a po izjavama kompetentnih analitičara, čak i onih politički lijevo orijentiranih - nema potencijal za rješavanje ključnog, nacionalnog pitanja u BiH.

Na Barryjeve optužbe, Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH odgovorio je ležerno. Njegova je politička zvijezda u usponu: »Gospodin Barry odlazi iz BiH prije ili kasnije, a ja imam namjeru u njoj živjeti pa mi je cilj da BiH bude moderna europska zemlja uređena po mojoj i mjeri svih građana koji žele u njoj živjeti«.

Vjerojatno je Lagumdžijina izjava sasvim korektna, no problem je u tome što će malo Hrvata i Srba željeti živjeti u državi u kojoj će se glasovati po načelu »koliko ljudi, toliko prava«, i gdje će vladajuće strukture uvijek birati većinsko bošnjačko narod. Pa i na prošlim izborima, tamo gdje Bošnjaci nisu u većini, Lagumdžijina stranka praktično nigdje nije prešla niti »izborni prag«.

U svakom slučaju, izborni zakon do iduće godine mora biti usvojen, jer je Misiji OESS-a istekao mandat za provedbu izbora. »Ostalo je malo vremena za pripremu općih izbora 2002. godine i to pod vodstvom domaćih vlasti«, upozorio je šef OESS-ove Misije Robert Barry.

Alenko Zornija