Vjesnik: 09. 04. 2001.

Putin i Schröder »u četiri oka« o Bushovoj politici i balkanskim opasnostima

Već treći susret lidera Rusije i Njemačke u ovoj godini potvrđuje pretpstavku da se stvara nova osovina Berlin-Moskva zbog pragmatičnih političkih i gospodarskih interesa

MOSKVA, 8. travnja ( Od Vjesnikova dopisnika) - Dugo i temeljito pripremane dvodnevne rusko-njemačke međudržavne konzultacije na najvišoj razini počet će u ponedjeljak višesatnim razgovorom »u četiri oka« Vladimira Putina i Gerharda Schrödera. To je već njihov treći ovogodišnji susret, što dovoljno govori da nije riječ samo velikom rusko njemačkom približavanju nego i o učvršćivanju svojvrsne »osovine Berlin-Moskva« na političkom, ekonomskom, financijskom pa i vojnom planu. Sa Schroderom u Sankt Peterburg dolaze ministri vanjskih i unutarnjih poslova, obrane, gospodarstva i financija koji će odvojeno pregovarati sa svojim kolegama. Zakav svestrani dijalog Njemačka ima još jedino s Francuskom.

Uostalom, da je riječ o stvaranju »posebnih odnosa« između Berlina i Moskve govori još jedan podatak. Odmah po dolasku u Sankt Peterburg, Schröder će s Putinom posjetiti i Piskarjevsko groblje na kojem su pokopani sudionici obrane i žrtve njemačke blokade Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu. Schröder je prvi kancelar koji posjećuje taj memorijalni kompleks, što se u u Moskvi i Berlinu tumači kao još jedan gest konačnog rusko-njemačkog pomirenja i zbližavanja dvaju naroda čiji su odnosi u povijesti imali blistave uspone i tragične padove. Danas Berlin podržava Putinovu orijentaciju uključivanja Rusije u europske integracijske procese i istovremeno u Rusiji vidi »most» za čvršče povezivanje Europe s Azijom. Stoga promatrači u Moskvi zaključuju da će rusko-njemački dijalog biti o njihovoj koordiniranoj ulozi u međunarodnoj areni, prije svega u Europi, te o razvoju gospodarskih i financijskih veza. Okretanje Moskve prema Berlinu, i obratno, ima i svoju pragmatičnu računicu. Njemačka je moćni gospodarsko-financjski partner Rusije. S ukupnom robnom razmjenom koja je prošle godine dosegnula 41,5 milijardu DEM, Njemačka je prvi trgovinski partner Rusije, a to mjesto zauzima i po investicijama (6,8 milijardi dolara). Međutim, Rusija je je istovremeno i najveći njemački dužnik. Od ukupnog ruskog duga Pariškom klubu kreditora koji trenutno iznosi oko 42 milijarde dolara, Njemačaka potražuje 20,5 milijardi. To je i razlog što se pretostavlja da će na summitu u Sankt Peterburgu glavna tema biti rusko vraćanje duga Njemačkoj. Domaćini očekuju da će Schröder u Sankt Petrburgu prihvatiti njihov prijedlog da Rusija dio svog duga vrati davanjem Njemačkoj dijela dionica svojih velikih kompanija i tvornica.

Kao što je već službeno najavaljeno, od međunarodnih tema na dvodnevnom rusko-njemačkom summitu dominirat će tri: politika i uloga SAD-a u svjetskim odnosdima nakon što su Bushovi republikanci dobili vlast u Bijeloj kući, integracijski i siguronosni procesi na Starom kontinentu, te aktualna situacija na Balkanu. Kad je riječ o rusko-američkim odnosima koji su se posljednjih mjeseci dosta »ohladili«, Berlin je zaintersiran za kontruktivni dijalog Moskve i Washintona, pa će Schröder informirati Putina o svojem nedavnom susretu s Georgeom Bushom u Bijeloj kući. Što se tiče situuacije na Balkanu, Rusija očekuje da će njemački državni vrh podržati nedavnu Putinovu inicijativu da se sve zemlje u toj regiji potpišu ugovor o međusobnom poštivanju državnog suvereniteta i nepromjenjivosti granica, s tim da jamac takvog sporazuma bude Vijeće sigurnosti UN-a koje ima jedino pravo donositi mjere kažnajvanja onih zemalja koje bi takav ugovor kršile.

Bogoljub Lacmanović