Republika: 09. 04. 2001.

REKONSTRUKCIJA RAČANOVE NEUČINKOVITE VLADE

Nijedan Račanov ministar ne zaslužuje da ostane u Vladi

Apatična slika poštene, ali neefikasne Vlade upravo je ovih dana dovedena do apsurda: a životni standard još je uvijek jednako loš, ako ne i lošiji nego ranije

Piše: Marina K. Sabolić

Bez obzira hoće li uskoro doći do rekonstrukcije Vlade, rok trajanja pojedinog ministra trebali bi odrediti njegovi dosadašnji rezultati.

Čak i letimičan pogled na četrnaestomjesečni ministarski staž pokazuje da se nijedan suradnik Ivice Račana sa sigurnošću ne može okladiti na svoj ostanak: ukupni učinak Vlade prilično je skroman, posebno ako se pritom uračunaju očekivanja građana narasla na krilima olakih predizbornih obećanja.

Neuralgične točke

To što se na čelu najnepopularnijih Račanovih ministara gotovo u pravilu nalaze potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Slavko Linić i prvi čovjek Ministarstva obrane Jozo Radoš, rječito govori o glavnim neuralgičnim točkama aktualnog hrvatskog društvenog trenutka. Apatična slika poštene, ali neefikasne Vlade upravo je na ovim područjima dovedena do apsurda: životni standard još je uvijek jednako loš, ako ne i lošiji nego ranije, a revolt birača podgrijao je i nedovoljno energični obračun prvog čovjeka MORH-a s kriminalnom HDZ-ovom ostavštinom.

Neuspjelo zaustavljanje zahuktalog kotača gospodarske krize neokrznutog nije ostavilo ni ministra financija Matu Crkvenca, kojemu građani još uvijek ne mogu oprostiti famoznu Uredbu o ograničavanju uvoza prehrambenih proizvoda. Iako je upravo Radimir Čačić u prvim danima Vlade smatran najslabijom točkom Ivice Račana, zbog svojeg backgrounda poduzetnika sklonog rješenjima "ispod stola", sukob se nije dogodio zbog mita i korupcije, nego - koncepcije. Ministar javnih radova afirmirao se kao jedan od najglasnijih kritičara konzervativne gospodarske politike SDP-ovog dvojca Linić - Crkvenac.

Vujićev krimen

Radoševa nepopularnost ostavila je traga i na Šimu Lučina. Još uvijek nerasvijetljeni mafijaški obračun u središtu Zagreba potaknulo je građane da mu izvuku i ostale "grijehe", od neotkrivenog autora paklene naprave koja je ubila Milana Levara, do one koja je uništila spomenik antifašističkim herojima na Mirogoju.

Aktivnostima ministra pravosuđa Stjepana Ivaniševića i potpredsjednice Vlade za društvene djelatnosti Željke Antunović ponajmanje su zadovoljni SDP-ovi stranački kuloari prvome se spočitava nedovoljna efikasnost u razračunavanju s pravosudnim dubiozama HDZ-a, a drugoj brojni gafovi i trivijalna retorika. Afera s Dubrovačkim Ijetnim festivalom ključni je krimen ministra kulture Antuna Vujića.

Ministar za obrt Željko Pecek nije zapamćen ni po čemu lošem, ali ni dobrom, iako je upravo njegov resor trebao postati motorom gospodarskog oporavka Hrvatske. Za razliku od njega, drugi HSS-ov ministar Vladimir Strugar često se nalazio u središtu brojnih prosvjetnih skandala, a činjenica da je na njegovu fotelju već dulje vrijeme oko bacio HSLS, nimalo mu ne olakšava ionako tešku situaciju u obrazovanju.