Vjesnik: 09. 04. 2001.

I sud u Torinu želi ispitati Miloševića

Učesnici u aferi Telekom zabrinuti su najavljenom mogućnošću ispitivanja Miloševića, koji može reći tko je sve primio mito / Istražitelji iz Torina najavili za koji dan dolazak u Beograd

RIM, 8.travnja (od Vjesnikove dopisnice) - Slobodan Milošević mogao bi se naći i na saslušanju torinskih sudaca koji su izrazili želju da podrobnije ispitaju bivšeg jugoslavenskog predsjednika o detaljima kupovine srpskog Telekoma. Milošević je jedan od protagonista afere Telekom i sigurno je upoznat s destinacijom isplaćenih provizija za posredništvo u kupovini 49% srpskog Telekoma. Kako se Milošević sada nalazi iza zatvorskih rešetaka, pretpostavlja se da bi tehnički moglo biti jednostavnije doći do njega i ispitati ga. Talijanske istražitelje najviše interesira tko je »nagrađen« za kupovinu 29% srpskog Telekoma koliko je u vlasništvu talijanskog Steta. Pitanje je i gdje je otišlo 3% provizije na cijelu sumu od 1.500 milijardi lira koliko je isplaćeno srpskoj vladi?

Oporbeni čelnici u Italiji su u Parlamentu optužili vladu da nije bila u stanju kontrolirati rad jedne tako značajne firme koja je u vlasništvu države. Naročito su napali tajnovitost ugovora i netransparetnost svih novčanih transakcija vezanih za kupovinu u jednoj, u tom periodu ozloglašenoj zoni Balkana. Cijeli skandal oko kupovine srpskog Telekoma je započeo objavljivanjem članaka u listu »La Repubblica« o pojedinostima , do tada nepoznatim talijanskoj javnosti, od toga da je namjerno povećana vrijednost propadajućeg srpskog Telekoma do toga da je dobijeni novac služio za financiranje rata na Kosovu.

Postavlja se i pitanje gdje je otišlo više od 30 milijuna dolara isplaćenih za »posredničke usluge«.

Prozvan je i Lamberto Dini, koji je odlučno tvrdio da njegovo ministarstvo nije bilo upoznato sa kupovinom srpskog Telekoma. Njegovu priču je potvrdio bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Piero Fašino, sadašnji ministar za pravosuđe, koji je u subotu na konferenciji za tisak ponovio da nije bilo nikakvih pregovora talijanskog ministarstva sa srpskom stranom oko kupovine Telekoma.

Do sada je torinski tužitelj Marcello Mađalena saslušao u više navrata bivšeg direktora Telecom Italia Tomasa Tommasi di Vignano, čiji potpis je na kupoprodajnim ugovorima, kao i njegovog nasljednika Franca Bernabea koji je prvi otkrio neke nepravilnosti u ugovoru. Pred sucima se našao i bivši jugoslavenski velepolsanik pri Svetoj Stolici Dojčilo Maslovarić koji je u talijanskom tisku prozvan da je uzeo oko 5 milijardi lira kao nagradu za uspješno obavljeno posredništvo. Na izuzetno lošem talijanskom Maslovarić je negirao sve optužbe, međutim morat će još objasniti izvore prihoda za život na viskoj nozi koji je vodio u Rimu. Istražitelji iz Torina, gdje je sjedište firme Stet, sumnjaju da je jedan ili više »režisera« izmanipuliralo cijelu operaciju kupovine srpskog Telekoma da bi u svoje džepove stavili silne milijune iz propalog posla. Za sada je tužba dignuta samo protiv bivšeg direktora Telecoma Tomasa Tommasija di Vignano koji je u petak bio ponovo priveden na saslušanje u Palaču pravde. Di Vignano je optužen za korupciju i prezentaciju lažnih dokumenata. Ostali učesnici u cijeloj aferi su sigurno zabrinuti najavljenom mogućnošću ispitivanja Miloševića, koji ako bude htio, može dovesti u nepriliku mnoge od njih . Torinski istražitelji još nisu podnijeli službeni zahtijev srpskim vlastima za ispitivanje bivšeg srpskog diktatora, ali ubrzo se može očekivati njihov odlazak u Beograd za prikupljanje dodatnih potrebnih podataka.

Sanja Mihaljinac