Večernji list: 09. 04. 2001.

THE TIMES

POKUŠAVA PREDVIDJETI SLIJED DOGAĐAJA NA JUGOISTOKU EUROPE

Balkanu prijete novi požari

Balkanu prijeti "dugo, vruće ljeto" i novi sukobi, najavljuje jučerašnji The Times u povodu zbivanja u Mostaru. Svi vodeći britanski mediji optužuju "hrvatske nacionaliste" za napetosti i sukobe sa snagama SFOR-a, smatrajući da svi sadašnji problemi izviru isključivo iz hrvatskoga nacionalizma.

Zaoštravanje u Bosni samo je jedna u nizu lančanih opasnosti koje prijete razbuktavanjem nove krize, smatra diplomatski urednik The Timesa Richard Beeston, koji pokušava predvidjeti slijed budućih događaja. On tvrdi kako se novi problemi mogu očekivati, uz Bosnu, u još trima republikama iz sastava bivše Jugoslavije - u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori.

"Poput šumskog požara koji se na jednom mjestu ugasi, a on bukne drugdje, nacionalističke aspiracije Hrvata, Srba, Albanaca, Makedonaca i drugih skupina predstavljaju izazov naporima međunarodne zajednice pri uspostavi mira", tvrdi Beeston. "Odgovornost za ratove u prošlosti najviše je bila pripisivana Slobodanu Miloševiću i pokojnom hrvatskom vođi Franji Tuđmanu, ali njihovo povlačenje nije ugasilo apetite za sukobima. Od potpisivanja Daytonskog sporazuma, već šest godina NATO i UN pokušavaju uspostaviti vladu koja će funkcionirati između Muslimana, Hrvata i Srba u Bosni. No, pobuna hrvatskih nacionalista može poremetiti cijeli proces. Nije izgledno da će buknuti sveopći građanski rat, ali san o višenacionalnoj Bosni dalji je no ikad", ocjenjuje vodeći urednik The Timesa.

Najeksplozivnija situacija su aspiracije Albanaca na i oko Kosova. Kako će se stvari dalje razvijati, uvelike ovisi o Crnoj Gori. Krajem lipnja održat će se referendum o odvajanju od Srbije. Ako Crna Gora objavi neovisnost, mogao bi se pokrenuti domino efekt: sličan potez skloni su povući i Srbi u Bosni i Mađari u Vojvodini, ističe The Times.

LONDON Željko Toth