Novi list: 10. 04. 2001.

Haški istražitelji dolaze u Rijeku?

RIJEKA - Dolazak haških istražitelja u Hrvatsku plijeni pažnju javnosti, a kako se malo zna što sve istražuju, gomilaju se priče i pretpostavke. U početku su bili na području Dalmacije, a tvrdilo se da ih najviše zanimaju akcije “Oluja” i “Medački džep”; u ponedjeljak se kuloarima pronio glas da će u sklopu tih istraživanja u riječkom zatvoru razgovarati s Mirkom Norcem, a možda i s još nekima od ljudi iz “Gospićke grupe”. Po tim informacijama predmet njihova zanimanja je navodno akcija “Medački džep”.

Zbog te informacije riječki sud jučer su opsjedali novinari, ali nitko od službenih osoba nije mogao takvo što potvrditi. Sutkinja Ika Šarić koja bi trebala odobriti posjet istražitelja pritvoreniku, tvrdi da joj se nitko nije javio s takvim zahtjevom i da se vjerojatno radi o dezinformaciji, ali nas je uputila na predsjednika suda Slavka Petrića, koji također tvrdi isto. U Ministarstvu pravosuđa, dobili smo istu informaciju, a oni su nas uputili i na vladin Ured za suradnju s Haškim sudom gdje također nisu imali nikakvih informacija o dolasku istražitelja.

Inače, zanimanje i posjet haških istražitelja je teoretski moguć na osnovi uredbi o suradnji s tim sudom, ali bi se trebao najaviti upravo kroz ranije nabrojane institucije, a dozvolu bi konačno trebala dati sutkinja Ika Šarić, u čijoj su nadležnosti kontakti s optuženicima, kojima uskoro treba suditi. U tom slučaju, optuženici mogu odabrati žele li razgovarati s haškim istražiteljima, a ako pristanu, takvu saslušanju trebali bi pisustvovati njihovi branitelji ili dežurni istražni sudac.

Ni u riječkoj policiji nitko nema informacija o eventualnom dolasku haških istražitelja i priči da se istražuje “Medački džep”. Kako su u ratnim operacijama na gospićkom i širem području Velebita sudjelovi i pripadnici specijalnih jedinica policije iz Rijeke ima priča da bi i njihova svjedočenja mogla biti vrlo važna. Jesu li sve te priče samo nečija pretpostavka i dezinformacija, znat će se slijedećih dana.

Iako na riječki sud nisu stigli haški istražitelji jučer su došli predstavnici Ministarstva pravosuđa, koji su razgledali raspravnu dvoranu u kojoj u svibnju treba započeti suđenje Mirku Norcu i suoptuženicima koji se terete za ratne zločine. Dvorana stara stotinjak godina ima ograničene mogućnosti za tako veliko suđenje, pa su se razmatrale tehničke mogućnosti za tonsko snimanje rasprave.

I. MIKULIČIĆ