Novi list: 10. 04. 2001.

Ministrica otpisuje generacije

Jelena Lovrić

Samo ako je unutar Vlade otvoren natječaj za maksimaisno cinične projekte, samo u tom slučaju moguće je razumjeti upravo objavljeni plan ministrice turizma o pomlađivanju korpusa turističkih radnika.

Pave Župan-Rusković traži hitnu akciju i mlade snage. Zamislila je turizam pomladiti tako što će starije baciti na ulicu. Usto, puna razumijevanja, objašnjava kako se “od 50-godišnje žene ne može očekivati da na nogama provede cijeli dan i pritom se još i smiješi”. Zato će ih ministrica osloboditi cjelodnevnog stajanja na nogama. Poslat će ih na ulicu i još se smiješiti. Barata se idejom da konobarici s 50-tak godina uz otkaz sljeduje i četrdesetak tisuća kuna otpremriine. Šefica od turizma suptilna je osoba pa kaže: “Nitko nema namjeru naprečac izbaciti starije i dovesti mlade”. Njen je plan da taj posao obavi u dvije godine. Nitko ne zna ni koliko bi se imena zbog godina moglo naći na otkaznim listama. Ali ministrica objašnjava da je “profit dvostruk - pomlađuje se dobna struktura u turizmu i potiče se zapošljavanje”.

Nevjerojatno je da se tako brutalan projekt još javno i reklamira. Možda bi jednostavnije bilo da se otpisani pedesetogodišnjaci isključe ne samo iz svijeta rada nego i iz života. Čak i primitivni narodi sijede glave poštuju, a iskustvo cijene. U naprednim zemljama također znaju da u biznisu najbolje rezultate daje kombinacija mladosti i zrelosti. Usto, ministrica željama barata kao činjenicama: njenim planom zapošljavahje se ne može ni potaći ni povećati, moguće je izvesti samo nasilnu smjenu generacija. Štoviše, rješavanjem jednoga problema, proizvodi se drugi. U Hrvatskoj, primijećeno je, veliki problem predstavlla upravo nezaposlenost starijih, ili onih u najboljim godinama, generacija. Vlada je najavila pokretanje i posebnih programa za seniore s burze, istodobno, ministrica turizma žuri im redove enormno povećati.

Bilo bi jako dobro da se ta akcija pomlađivanja s turizma proširi i na druge djelatnasti. Primjerice, Vladi bi također trebalo mlade krvi. Račanov kabinet djeluje jako povenulo i nitko se iz tog društva više ne smiješi. Svim ministrima, koji su prešli pedesetak godina života trebalo bi se, kao i konobaricama, zahvaliti i na njihova mjesta dovesti poletarce pune snage. Ministricu Rusković, s njene 54 godine, također bi trebalo, uz otpremninu, poslati među rashodovane. A projekt kontrolirane smjene generacija, kako ga je ona u turizmu zamislila, treba prvo isprobati među političarima.