Jutarnji list: 10. 04. 2001.

SRJ Kao što je najavio Đinđić, politički atentati povezuju se sa Slobodanom Miloševićem

Svjedoci: Miloševićev šef tajne policije naručio je atentat na Vuka Draškovića

Iz Beograda: Jovo Paripović

Dvojica operativaca tajne policije teško terete bivšega šefa Radu Markovića za izdavanje naredbe da se u namještenoj prometnoj nesreći na Ibarskoj magistrali ubije oporbeni lider Vuk Drašković. Kao što je poznato, Drašković je tada samo neznatno ogreben, ali život su izgubila četiri visoka dužnosnika SPO-a.

Bivši šef tajne policije Rade Marković niječe navode svojih operativaca. Naime, Nenad Bujošević i Nenad Ilić potpuno su se "otvorili" pred istražnim sucem i ispričali kako ih je Marković najprije angažirao da izazovu prometnu nesreću kod Surčina, nedaleko od Beograda, pri povratku Vuka Draškovića iz Češke. Budući da taj plan nije uspio, usiijedio je dogovor o namještanju nesreće na Ibarskoj magistrali. Marković je Bujoševiću rekao da u prometnoj nesreći treba ubiti jednog albanskog separatista. Bujošević je nakon dogovora s Markovićem za taj posao angažirao Ilića koji je još od akcija na Kosovu poznat kao odličan vozač kamiona. Odlazak Vuka Draškovića na Ravnu goru pratilo je nekoliko operativaca tajne policije, a Bujošević i Ilić kombijem i kamionom namijenjenim za izvršenje ubojstva čekali su naredbu na Ibarskoj magistrali. Kada im je javljeno da se kolona osobnih automobila, koji su pratili Draškovića, približava mjestu gdje su ih čekali, dan im je znak za akciju. Ilić kaže da je primijetio Audi koji je vozio, kako mu je rečeno, "opasan albanski separatist" te kad mu se dovoljno približio, naglo je skrenuo prema njemu. Audi se odbio, prevrnuo i odletio ujarak, a Ilić je ugledao još jedan osobni automobil koji mu se približavao te se velikom brzinom zabio ispod kamiona. U Audiju i tom drugom automobilu poginula su četiri dužnosnika SPO-a. Ilić i Bujošević odmah su otišli s mjesta nesreće i tek kasnije su iz novina doznali da su sudjelovali u atentatu na Vuka Draškovića, a ne na "opasnog albanskog separatista". Nakon promjene vlasti obojica su odlučili progovoriti o tome te su se prijavili istražnim tijelima i ispričali svoju priču kojom teško terete bivšeg šefa tajne policije Radu Markovića.

Mediji su u nedjelju prenijeli informaciju iz vrha policije, prema kojoj će uskoro biti rasvijetljena još dva zločina. Riječ je o likvidaciji Slavka Ćuruvije, glavnog urednika i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina, te o otmici bivšega srbijanskoga predsjednika Ivana Stambolića. I u tim slučajevima trag vodi do vrhova tajne policije, i samog Miloševića.