Vjesnik: 10. 04. 2001.

U Hercegovačkoj banci potraga za pedesetak tajnih računa

Radnici banke strahuju za svoju sudbinu/ Privremena upraviteljica Toby Robinson nije se pojavila / Dioničari će vjerojatno ovlastiti mostarskog odvjetnika Josipa Muselimovića da utemelji tim stručnjaka/ Oni bi trebali zaštititi prava djelatnika i vodstva Hercegovačke banke, 90.000 štediša te 4500 komitenata

MOSTAR, 9. travnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Tri dana nakon SFOR-ove akcije i imenovanja privremene uprave u Hercegovačkoj banci što je učinio visoki predstavnik međunarodne zajdnice Wolfgang Petritsch i izazvalo je velike prosvjede i blokade nekih prometnica, stanje u Mostaru i Hercegovini mirno je. Oklopnjaci Stabilizacijskih snaga (SFOR) raspoređeni su oko hotela »Ero« te oko sjedišta bosansko-hercegovačke misije OESS-a u Mostaru. I dok su službenici misije OESS-a u ponedjeljak bili na svojim radnim mjestima, do ranih poslijepodnevnih sati u hotel »Ero« nisu se vratili djelatnici Regionalnog ureda visokog predstavnika (OHR) i drugih međunarodnih organizacija koji su se za vrijeme nemira pod zaštitom SFOR-a premjestili u bazu Višenacionalne divizije SFOR-a u zračnoj luci u Ortiješu, desetak kilometara jugoistočno od grada.

U Mostaru su se u ponedjeljak ispred bankina sjedišta okupili djelatnici Hercegovačke banke, dok se u bankinoj upravnoj zgradi nitko nije javljao na telefon. Bio je predviđen dolazak privremene upraviteljice Toby Robinson, no ona se nije pojavila. Jednako tako niti u drugim poslovnicama banke djelatnici nisu bili na poslu očekujući upraviteljičine odgovore o sudbini njih 270.

Zbog novonastale situacije u Mostaru je održana Skupština dioničara banke. Kako neslužbeno saznajemo, dioničari će vjerojatno ovlastiti uglednog mostarskog odvjetnika Josipa Muselimovića da utemelji tim domaćih i inozemnih pravnih stručnjaka koji bi trebali poduzeti odgovarajuće korake u zaštiti radnih i drugih prava djelatnika i vodstva Hercegovačke banke, kao i 90.000 štediša te 4500 komitenata.

Očekuje se da bi moglo biti utemeljeno i izaslanstvo dioničara kojega bi činili članovi novog sindikata i Uprave Hercegovačke banke. Oni bi trebali stupiti u kontakt te započeti pregovore s predstavnicima federalnih vlasti i međunarodne zajednice. Navodno će, radi zaštite imovine Hercegovačke banke i njezinih objekata, Skupština dioničara zatražiti od pripadnika Županijskog ministarstva unutarnjih poslova da zaštite središnjicu i poslovnice banke koje ne rade od petka.

U banci su, ističu, ogorčeni zbog izvješća objavljenih u sarajevskim medijima u kojima se govori da su, eto, SFOR i federalni MUP morali intervenirati u prostorijama Hercegovačke banke nakon upada prosvjednika koji su krenuli u pljačku, kao i o navodnom postojanju pedesetak tajnih računa.

Mario Marušić