Večernji list: 10. 04. 2001.

RAZGOVOR

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA SRJ GORAN SVILANOVIĆ ZA "VEČERNJI LIST" O ODNOSIMA S HRVATSKOM

DOS odlučuje o razmjeni ambasadora

Zašto su "zastali" odnosi Zagreba i Beograda?

- Ne bih tako rekao, iako je zaista došlo do malih zastoja. Očekivao sam ministra Tonina Piculu ovog mjeseca u Beogradu, a kako nije još došao, u tome se smislu jedino može reći da je došlo do zastoja. No, uskoro se spremam na put u Split na Jadransko-jonsku inicijativu, i to je prilika da se susretnem sa g. Piculom.

A zašto hrvatski ministar vanjskih poslova nije došao u Beograd ovoga mjeseca, kako je bilo najavljeno?

- Bilo je dogovoreno da do kraja ožujka dođe do susreta političkih direktora, da ja ovoga mjeseca ugostim g. Piculu i odem u Zagreb. No, kako prvi dio dogovora nije realiziran, nije došlo ni do moga susreta sa g. Piculom, ali, koliko sam ja upoznat, Hrvatska se veoma ozbiljno priprema za taj sastanak, angažirana su mnoga ministarstva, pa vjerujem da će možda čak i ovog mjeseca doći do našeg susreta. To će stvari pokrenuti, da tako kažem, s mrtve točke.

Nije li razlog za zastoj i neriješen status Crne Gore, odnosno pretpostavka da ćete vi možda uskoro biti ministar države koja ne postoji?

- Vjerojatno je da ima i toga, ali tu je i zaokupljenost Zagreba poslovima na pripremi za Jadransko-jonsku inicijativu.

Što je s razmjenom veleposlanika?

- O prijedlogu za veleposlanika u Zagrebu, kao i za još desetak drugih mjesta, trebalo se raspravljati na Predsjedništvu DOS-a, ali kao što vidite ja sam ovdje u Nišu, pa je to odgođeno za neki drugi sastanak. Kada će to biti ne znam, ali ovog tjedna sigurno neće. U svakom slučaju, prvo se mora postići dogovor na razini Predsjedništva DOS, potom to ide na Vladu, pa tek onda u Zagreb i tada čekamo agreman.

Hoće li uhićenje bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića utjecati na poboljšanje odnosa Zagreba i Beograda?

- Ne znam zašto bi to ubrzalo razvoj dobrih odnosa ili negativno utjecalo. Ali, hajde da kažemo da očekujem da će to uhićenje ubrzati poboljšanje odnosa dviju država.

NIŠ Milovan Nedeljkov