Večernji list: 11. 04. 2001.

NOVINARI DAVOR BUTKOVIĆ I DARKO HUDELIST SVJEDOČILI O (NE)AUTORIZACIJI INTERVJUA S dr. FRANJOM TUĐMANOM

"Dr. Tuđman složio se da objavim sve što je rekao"

ZAGREB - Iskazima Davora Butkovića, glavnog urednika Globusa, i Darka Hudelista, novinara toga tjednika, jučer je nastavljeno suđenje u sporu za naknadu štete koji je Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861, pokrenuo protiv nakladnika Globusa, tražeći 200.000 kuna. Paraga je tužio nakladnika Globusa zbog intervjua Darka Hudelista s dr. Franjom Tuđmanom, objavljenog 26. studenoga 1996., u kojem je bivši Predsjednik za Paragu izjavio "kako je vrbovan od KOS-a".

Butković je u vrijeme objavljivanja spornog teksta bio glavni urednik, a sporni je članak bio jedan iz serije intervjua koji je Hudelist napravio s dr. Tuđmanom.

- Hudelist je htio napisati knjigu o dr. Tuđmanu, pa je u tu svrhu negdje od lipnja pa sve do listopada 1996. razgovarao s dr. Tuđmanom. Riječ je o ukupno 500 - 600 kartica teksta i oko 100 sati snimljena materijala. Koliko se ja sjećam, klasične autorizacije tih tekstova nije bilo, no, dr. Tuđman dao je usmeni pristanak, složivši se da se sve što je rekao Hudelistu i objavi - kazao je Butković.

Pojašnjavajući što to znači formalna autorizacija, rekao je da se ona vrlo rijetko koristi kod nas i u svijetu. Prema njegovim riječima, u takvoj autorizaciji, intervjuirana osoba potpiše svaku stranicu teksta prije objave. Dodao je da dr. Tuđman nikada nije nijekao izjave objavljene u Globusovu serijalu, te da je rečenicu kako je "Paraga agent KOS-a" više puta čuo i od Josipa Manolića.

Hudelist je u svom iskazu, pak, kazao kako je postojala autorizacija u dubinskom smislu, koja se bazirala na njegovu dogovoru s dr. Tuđmanom.

- Klasične autorizacije u smislu da mu ja intervju pošaljem u kuverti nije bilo, i ja je i ne bih htio, jer je bila riječ o mom autorskom radu. Dr. Tuđman mi je dao odobrenje da sve što on kaže ja mogu i objaviti. Mislim da je to njegovo odobrenje i snimljeno na jednoj od kaseta. Moj je cilj prije svega bilo napisati knjigu o dr. Tuđmanu i pokazati njegovu fiksaciju raznim temama. On je sam počeo pričati o Paragi kao agentu KOS-a, a kako je Paraga javna osoba, mislio sam da je u interesu javnosti da se to objavi. Nije mi bila namjera nikog vrijeđati - kazao je Hudelist.

Vesna Alaburić, opunomoćenica Globusa, u sudski će spis dostaviti serijal Hudelistovih intervjua, objavljenih u Globusu. Sutkinja Vesna Kresek dala joj je rok od 15 dana u kojem u spis treba dostaviti i snimku na kojoj dr. Tuđman izražava suglasnost.

I. Jakelić