Vjesnik: 11. 04. 2001.

Hoće li i novi istarski Statut pred Ustavni sud

ZAGREB, 10. travnja - Dok zasad na političkoj razini traju prijepori oko novog Statuta Istarske županije kojim se, između ostalog, uvodi dvojezičnost na cijelom njezinu području (hrvatski i talijanski su službeni jezici te je i službeni naziv te županije sada dvojezični: »Istarska županija - Regione Istriana«), na pravnoj će vjerojatno tek početi. Novi sporni Statut već su zatražili, prema izjavi Damira Kajina, iz Ministarstva pravosuđa i uprave te iz Vlade iz koje je poručeno da će, kada dobiju Statut, poštivati rok za očitovanje »ako to budemo smatrali potrebnim«.

Pravna procedura je, prema pojašnjenju Vladine glasnogovornice Aleksandre Kolarić, sljedeća. Istarska županija dužna je u roku osam dana od dana donošenja dostaviti Statut Ministarstvu pravosuđa i uprave. Ako Ministarstvo ocijeni da u Statutu ima spornih dijelova, ono može dati prijedlog Vladi da »privremeno izvan snage« stavi taj Statut. Za sljedeći korak, a to je upućivanje zahtjeva Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Vlada, ako se na to odluči, ima na raspolaganju 30 dana od dana primitka tog pravnog akta.

Prema informacijama iz tajništva Ustavnog suda, ako Vlada podnese zahtjev Ustavnom sudu za ocjenom ustavnosti određenog pravnog akta, u ovom slučaju, određenih dijelova Statuta Istarske županije. prema propisanoj proceduri, Ustavni sud odmah pokreće postupak o tom predmetu. Ne postoji vremenski određen rok u kojem se mora očitovati o Vladinu zahtjevu, no, obično je to u relativno kratkom razdoblju.

Druga je situacija, ako ocjenu ustavnosti zatraže političke stranke ili udruge. One ne mogu podnijeti zahtjev nego samo prijedlog za ocjenu ustavnosti određenog pravnog akta. Ustavni sud najprije ocjenjuje osnovanost tog prijedloga, a ako ga prihvati, onda se ide u obično vremenski dulju proceduru ocjene ustavnosti onoga što je stajalo u tom prijedlogu.

U vezi sa Statutom Istarske županije takav prijedlog će, kako je rečeno, u slučaju da Vlada ne uputi svoj zahtjev za ocjenom ustavnosti, podnijeti neke političke stranke (HSP...) dok su iz istarske podružnice HIP-a (Udruge za promicanje hrvatskog identiteta i prosperiteta) najavili podizanje ustavne tužbe (tvrde kako imaju potporu tridesetak nevladinih udruga iz Istre) te potpisivanje peticije protiv dvojezičnosti u Istarskoj županiji.

Kako je poznato, Ustavni sud još je 1995. godine (u vrijeme dok mu je predsjednikom bio Jadranko Crnić) suspendirao 18 članaka tadašnjeg Statuta Istarske županije čime su, među ostalim, poništeni i članci tog Statuta o uvođenju dvojezičnosti u toj županiji koji su proteklih dana ponovo aktivirani s obrazloženjem kako je u međuvremenu došlo do promjene pravne situacije jer su u međuvremenu usvojeni tzv. manjinski zakoni u Saboru a dogodile su se i izmjene Ustava. (Marko Barišić)