Republika: 11. 04. 2001.

Šestorka postaje trojka – IDS, HNS i LS više nisu potrebni za opstanak koalicije

Šestorka je ispunila svoju funkciju smjenjivanja HDZ-a i pribavljanja simpatija međunarodne zajednice. SDP, HSLS i HSS nezadovoljni su ponašanjem tri male stranke, uvođenje dvojezičnosti prelilo je čašu

Piše: Marija Pulić

Hoće li šestorka opstati do lokalnih izbora 20. svibnja ili će ipak i prije izbora sami sebi priznati da više nema smisla umjetno održavati koaliciju koja sama sebi postaje sve teži kamen oko vrata, te je, kako se neslužbeno može čuti, reducirati na koaliciju tri stranke - SDP, HSLS i HSS? Iako se, naime, pitanje smisla i opstanka šestorke postavlja od formiranja koalicije, ovih je dana ponovno aktualizirano, a odnosi u koaliciji toliko su zaoštreni da se više gotovo nitko ne libi govoriti o razlazu kao najrealnijoj i najboljoj soluciji.

Frustriranost većine

Nezadovoljstvo i frustriranost SDP-a, HSLS-a i HSS-a ponašanjem malih stranaka u vladajućoj koaliciji traje već duže vrijeme, no kap koja je definitivno prelila čašu strpljenja posljednji je potez IDS-a koji je, donošenjem novog Statuta, proglasio dvojezičnost u Istarskoj županiji.

Od nekih čelnika koalicije, koji su se dugo suzdržavali, priča o razlazu šestorke sada se može čuti kako otvoreno razmišljaju o reduciranju koalicije na tri velike stranke i to čak možda i prije lokalnih izbora.

Mali gubitak u Saboru

Ocjena je, naime, kako je šestorka kao velika koalicija ispunila svoju funkciju smjenjivanja Hrvatske demokratske zajednice s vlasti i pribavljanja simpatija međunarodne zajednice i kako je pravo vrijeme da je se reducira na tri velike stranke.

Realno gledajući, gubitak osam zastupnika u Saboru (četiri IDS-ova te po dva HNS-ova i LS-ova) za SDP, HSLS i HSS i održan je Račanove Vlade više nisu problem. Ustav je promijenjen, donesen je Ustavni zakon o provedbi Ustava, nakon čega koaliciji više nije potrebna dvotrećinska većina. Za sve ostale zakone ove tri stranke imaju dovoljno glasova u Saboru, posebno uz podršku DC-a koji je već prozvan saveznikom šestorke, zastupnika nacionaliiih manjina i Zlatka Canjuge, koji također sve češće diže ruku za njihove prijedloge.

Osim toga, reduciranje koalicije na tri stranke otvorilo bi mogućnost bezbolne rekonstrukcije Vlade, odnosno smanjenja broja ministarstava, u što se koalicija dosad nije usudila upustiti zbog međusobnih odnosa, o čemu je više puta govorio i sam premijer Račan, tužeći se da je zarobljen stranačkim kvotama.

Doprinos HNS-a, LS-a i IDS-a vladajućoj koaliciji ionako je, prema mišIjenju mnogih, minoran i od njega imaju više štete nego koristi. Dokazale su to ove tri stranke i na prošloj, maratonskoj sjednici Sabora, na kojoj su vješto izbjegle glasati za neke nepopularne Vladine prijedloge, poput ukidanja braniteljskih povlastica i smanjenja plaća u javnim službama. Ovaj manevar HNS-a, LS-a i IDS-a razbjesnio je ostale partnere u koaliciji koji su u tome vidjeli jeftinu predizbornu kampanju i skupljanje političkih poena.

Oporba u Vladi

"Porečkoj skupini" i inače se zamjera podvojeno ponašanje u kojem čelnici tih stranaka sebi dopuštaju otvoreno i žestoko kritizirati poteze vlasti, kao da su oporba, a istodobno sjede i na sastancima šestorke i u Vladi, te koriste sve beneficije te iste vlasti.

S druge strane, i tri "neposlušne" stranke potpuno su nezadovoljne svojim statusom u koaliciji jer smatraju kako nemaju dovoljno utjecaja i zamjeraju velikim partnerima što ih ne uvažavaju dovoljno te ignoriraju sve njihove prijedloge.

Čelnica HNS-a Vesna Pusić tako je, primjerice, razljućena odlukom šestorke da se samo dva mjeseca nakon promjena Ustava ponovno pristupi istom poslu kako bi se ukinuo Županijski dom, a što su neki iz šestorke, uključujući i HNS, tražili odmah, na jednom sastanku navodno proglasila kako definitivno izlazi iz šestorke.

Iako je tada rekla kako za konačnu odluku samo čeka i službenu potvrdu stranačkih tijela HNS-a, izlazak ove stranke iz koalicije više nije spomenula. IDS-ovci i LS-ovci također svako malo izlaze u javnost sa svojim koalicijskim frustracijama, zbog kojih otvaraju mogućnost izlaska, no radikalne odluke za sada ostavljaju za poslije lokalnih izbora.

Unatoč kulminaciji napetosti, može se očekivati da će šestorka poslušati premijera Račana, smiriti strasti i s konačnom odlukom o razlazu pričekati lokalne izbore.