Jutarnji list: 11. 04. 2001.

Dnevni osvrt O nezaposlenosti i Crkvenčevoj izjavi da je ona naš jedini problem piše Nikola Jelić

Gospodarsko čudo ministra Crkvenca

U Hrvatskoj opet imamo gospodarsko čudo! Iako ne tim riječima, ali upravo je to u biti objavio ministar financija dr. Mato Crkvenac, govoreći u ponedjeljak u Hrvatskoj gospodarskoj komori na otvaranju seminara "Hrvatska i Čile". Prema njegovim riječima, naime, nezaposlenost je zapravo jedini ozbiljan hrvatski problem, a sve ostale probleme Vlada je već riješila. A uskoro će riješiti i taj zadnji, drži ministar Crkvenac, jer će održati tematsku sjednicu o nezaposlenosti. Kamo sreće da je tako, međutim - nije.

Nezaposlenost jest najveći problem u državi, ali samo iz jednog razloga: zato što nisu riješeni drugi problemi. Naime, nezaposlenost nije uzrok nego posljedica stanja u gospodarstvu i ne može se na nju gledati kao na izoliranu pojavu. U gospodarstvu bez problema nema velike nezaposlenosti. Sigurno to zna i uvaženi profesor ekonomije Crkvenac, ali očito je da i on ne može odoljeti zovu lokalnih izbora, pa iz ministarske fotelje šalje predizborne poruke, poput drugih kolega ministara. Istina, nezaposlenost u Hrvatskoj jest strukturmi problem, odnosno nije samo rezultat aktualnog stanja u gospodarstvu, već je i naslijede rata, prelaska na tržišnu ekonomiju, loše privatizacije... Zato nitko dobronamjeran nije ni očekivao da će se nezaposlenost smanjiti preko noći, ali smiješno je govoriti da će se riješiti i tematskom sjednicom Vlade. Račanova Vlada počela je previše vremena trošiti na manifestacije o svojoj politici, kao što su sada već redovite tematske sjednice o svemu i svačemu. Iako je već smiješno ponavljati da se nezaposlenost ne može smanjiti bez novih, poglavito stranih ulaganja u gospodarstvo, očito da ministre treba non-stop podsjećati na taj problem.

Nova vlada nije uspjela privući strane investitore, nije uspjela potaknuti raspoloživi domaći kapital da se pretoči u proizvodne investicije, nije dovoljno smanjila cijenu kapitala i rada, nije ojačala tržište kapitala... Sve su to neriješeni problemi na koje ministar financija zaboravlja. Nije dr. Crkvenac kriv što svi ti problemi nisu riješeni, ali u svakom slučaju tolike nezaposlenosti ne bi bilo da smo dobili bar pola stranih investicija od onih obećanih, da su opterećenja rada manja, daje isplativije kapital uložiti u tvornicu nego u banku, itd. Tko je kriv što nije tako neka se ministri dogovore među sobom, ali čuda neka ostave Škegri.