Večernji list: 11. 04. 2001.

JUČER U EKSPLOZIJI RAZNESEN TERENAC ISPRED OBITELJSKE KUĆE LIJANOVIĆA U ŠIROKOM BRIJEGU

Lijanovići za napad optužili HDZ

ŠIROKI BRIJEG - U noći s ponedjeljka na utorak, oko 3.30 sata, napadnuta je eksplozivnom napravom obiteljska kuću Lijanovića u širokobriješkom naselju Trnu prouzročivši veću materijalnu štetu na ulazu i na otvorima kuće. Od jake eksplozije popucala su stakla na dvjema zgradama u neposrednoj blizini kuće Lijanovićevih, ispred koje je potpuno uništeno terensko vozilo marke "mercedes", također vlasništvo Lijanovića. Eksplozivna naprava postavljena je ispod prednjega desnoga kotača vozila koje je bilo parkirano ispred obiteljske kuće Stipe Ivankovića Lijana.

Revoltirani činom barbarstva, Lijanovići su se oglasili priopćenjem za javnost u kojem zahtijevaju od mjesne i županijske policije da što prije otkrije počinitelje toga terorističkog čina.

- Jako žalimo što je HDZ - nakon evidentnih i dugotrajnih medijskih napada na naše osobe, gospodarsku i političku angažiranost te na sva promišljanja o aktualnoj problematici hrvatskog pitanja u BiH, te o mogućim putovima izlaska iz neviđene krize - posegnuo i za terorizmom na naš dom i članove naše obitelji - stoji u priopćenju kojim su se oglasili Stipini sinovi Mladen i Jerko Ivanković.

Jaka detonacija oštetila je sva stakla na kući. Uništena su garažna i podrumska vrata, staklo je posvuda naokolo a iz podruma je iscurilo vino. Manja materijalna šteta nanesena je okolnim stambenim i poslovnim objektima. Iznenađeni napadom, Lijanovići su vrlo razočarani, kažu da to nije način na koji je moguće ostvariti nacionalne interese Hrvata u BiH.

Očevid su obavili dežurni istražni sudac Općinskog suda u Širokom Brijegu, općinski javni tužitelj, djelatnici Odjela za protueksplozivnu zaštitu MUP-a ŽZH-e i djelatnici Kriminalističke policije PU Široki Brijeg. Tragovi na mjestu događaja koje je policija pronašla poslani su na vještačenje. U tijeku su i druge mjere i radnje da bi se rasvijetlilo to kazneno djelo.

R. D.