Slobodna Dalmacija: 11. 04. 2001.

TERORIZAM OPET NA DJELU U GLAVNOM GRADU ITALIJE

Bomba u samom središtu Rima djelo je ekstremne ljevice?

SILVIJE TOMAŠEVIĆ IZ RIMA

RIM — Eksplozija bombe u središtu Rima u ulici Brunetti pokraj čuvenog trga Popolo vjerojatno je teroristički napad pripadnika ekstremne ljevice. Do eksplozije je došlo u utorak ujutro u 4.45 sati u zgradi u kojoj je sjedište Instituta za međunarodne poslove koji proučava geopolitička kretanja u svijetu, a također se tu nalazi i Udruga za odnose između Italije i Sjedinjenih Američkih Država. Obje su ustanove privatne, a pretpostavka da je riječ o terorističkom napadu protiv ustanova koje surađuju sa SAD-om donosi se iz činjenice da je prije nekoliko dana na obližnjoj zgradi napisan protuamerički grafit.

Premda još ni jedna organizacija nije preuzela odgovornost za podmetanje eksploziva, istražitelji pretpostavljaju da je riječ o terorističkoj organizaciji krajnje ljevice. Način na koji je eksplozivom napadnuta zgrada u Rimu logika je terorističkog napada, rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Enzo Bianco. Naglasio je da je vjerojatno do toga napada došlo zbog trenutačne situacije u kojoj se nalazi Italija (izbori za novi talijanski parlament sazvani su za 13. svibnja ove godine), ali i zbog međunarodnih kretanja pa je najavljeno dodatno osiguranje pred zgradama ključnih ustanova, ambasada i drugih objekata koje bi teroristi mogli napadati.

Čelnik Demokratske ljevice i kandidat za gradonačelnika Rima Walter Veltroni je izjavio da ga napeto stanje zabrinjava i zbog toga što će se u Italiji u srpnju ove godine u Genovi održati sastanak na vrhu industrijski najrazvijenih zemalja svijeta plus Rusije, dakle G-8. Talijanski premijer Giuliano Amato je rekao da ta bomba u Rimu zaslužuje posebnu pažnju i pretpostavlja da će netko preuzeti odgovornost za njezino podmetanje. Naime, eksploziv tri do četiri kilograma tritola je ubačen kroz rešetkasti prozorčić na ulaznim vratima u zgradu te je nanio štetu posebno sigurnosnim vratima koja dijele društvene prostorije Instituta za međunarodne poslove i samoga sjedišta. Šef Instituta za međunarodne odnose Stefano Silvestri s kojim je dopisnik Slobodne više puta razgovarao i objavio intervjue, posebice u vrijeme ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kaže da nisu dobivali prijeteća pisma i da ne može pretpostaviti tko je podmetnuo eksploziv, ali je upozorio na činjenicu da je u blizini bio protuamerički natpis.