Novi list: 11. 04. 2001.

THE WASHINGTON TIMES: SLOBODAN MILOŠEVIĆ I PITANJE HAAGA

Dvosmislena pravda

Suđenje na temelju optužbi za korupciju koje se odnose samo na srbijanski narod nije forum za pravdu za osobu koja je istrebljivala bosanski, hrvatski i albanski narod

Jugoslavenski predsjednik Vojislav Koštunica govori o uhićenju bivšeg diktatora Slobodana Miloševića kao najvažnijoj 'društvenoj katarzi' svoje zemlje. Ipak ga nije želio uhititi pa je srbijanskom premijeru Zoranu Đinđiću prepustio da snagama sigurnosti naredi provedbu uhidbe. Sada kada se Milošević nalazi u dijelu beogradskog središnjeg zatvora koji opisuju kao 'Hyatt', Koštunica ustraje da bivšeg diktatora nikako ne treba izručiti Haagu, i to ni pod koju cijenu. Iza tih poteza leži pravo pitanje: je li srbijanski narod spreman suočiti se s ulogom koju je odigrao u etničkim ratovima proteklog desetljeća tako da Miloševića pošalju u Haag?

Kako sada stvari stoje, Miloševiću će suditi na temelju optužbi za korupciju i za zlorabljerije moći(...). Jugoslavenska ga vlada neće optužiti za zločine protiv čovječnosti, što je učinio sud za ratne zločine UN-a u Haagu. Izaslanik tribunala prošlog je tjedna pokušao uručiti nalog za uhićenje, no u srbijanskoj je vladi naišao na otpor. Njegovo izručenje Haagu značilo bi da bi se veliki dio srbijanskog naroda terbao suočiti sa svojom podrškom diktatoru koji je upravljao trima kampanjama etničkog čišćenja na Balkanu.

Srbi izgleda misle da bi suđenje Miloševiću u njihovoj državi, unutar Jugoslavije, uništilo sve duhove prošlosti koji su možda zaostali za minulim desetljećem rata. 'Neće biti igre skrivača i sve će isplivati na površinu', izjavio je Koštunica za The New York Times o skorom suđenju bivšeg diktatora koje će provesti njegova vlada. Čak ga i Đinđić oklijeva poslati u Haag. Međutim, suđenje na temelju optužbi za korupciju koje se odnose samo na srbijanski narod nije forum za pravdu za osobu koja je istrebljivala bosanski, hrvatski i albanski narod u proteklih deset godina, i čija su se djela negativno odrazila na susjednu republiku Crnu Goru i okolne zemlje, Makedoniju, Albaniju, Njemačku i Italiju, da navedemo samo neke.

Potvrda SAD-a, prošlog ponedjeljka, da se Jugoslavija u dovoljnoj mjeri reformirala kako bi nastavila primati novac programa pomoći za Jugoslaviju, vrijednog 100 milijuna dolara, uvjetovan je, što je sasvim prikladno. Državni tajnik Colin Powell kazao je kako će podrška SAD-a na konferenciji zemalja donatora, koja će biti održana ovog ljeta, za pomaganje Jugoslaviji biti uvjetovana suradnjom zemlje sa sudom za ratne zločine. Na ovaj će način SAD i dalje imati utjecaja u Jugoslaviji, čija je vlada procijenila kako joj je potrebno još 600 milijuna samo za ovu godinu, izvješćuje Financial Times.

Potvrda znači i to da će SAD nastaviti podržavati pomoć za Jugoslaviju iz MMF-a i Svjetske banke. SAD može koristiti svoj utjecaj u tim institucijama kako bi blokirala zajmove ako Beograd ne bude surađivao s Haagom. Tako SAD treba održati pritisak sve dok jugoslavenska vlada konačno ne izruči Miloševića Haagu. Ako se ovo ne dogodi, Srbi će potvrditi kako sude Miloševiću zbog toga što je izgubio ratove, ne zbog toga što ih je započeo. 'Društvena katarza' koju traže sami Srbi u tom će slučaju ostati nedovršena, stoji u uvodniku lista.