Slobodna Dalmacija: 12. 04. 2001.

SVE JE VIŠE IZJAVA ČELNIKA ŠESTORKE KOJI NAJAVLJUJU RASPAD ŠESTORKE

Nakon izbora u Vladi samo "velika trojka"!?

Sve je izglednije da bi nakon lokalnih izbora vladajuću koaliciju mogli činiti samo SDP, HSLS i HSS, koji imaju sasvim dovoljnu većinu u Saboru, koja bi u tom slučaju bila tanja za samo osam mandata, koliko ih drže "neposlušni" IDS, HNS i LS

Piše: A. BELAK-KRILE

Nakon što je u srijedu premijer Ivica Račan i službeno najavio rekonstrukciju Vlade odmah nakon lokalnih izbora, krenule su priče o raspadu šestorke te počele kalkulacije tko bi mogao ispasti iz sadašnje vladajuće kompozicije. Prošli je vikend na sjednici Glavnog odbora SDP-a Račan otvoreno kritizirao svoje koalicijske partnere IDS, HNS i LS, zamjerivši im da se malo ponašaju kao da su vlast, a malo kao da su oporba, čime je širom otvorio vrata spekulacijama koje su krenule o budućoj tročlanoj koaliciji SDP-a, HSLS-a i HSS-a.

Međutim, iako je posve izvjesno da bi navedeni trojac najradije odbacio uteg terceta kritičara HNS-a, LS-a i IDS-a i smjestio ih u oporbu, malo je vjerojatno da bi se tako nešto moglo dogoditi bez raspisivanja prijevremenih izbora. Čelnik LS-a Zlatko Kramarić kazao nam je kako se korektni ljudi moraju držati sporazuma koji su potpisali, kako zbog međusobnih odnosa, tako i radi odgovornosti prema biračima.

LS je, smatra on, uvijek bio pošten prema partnerima i nikad nije dovodio u pitanje stabilnost koalicije, samo je inzistirao na ispunjenju predizbornih obećanja koje su zajedno dali biračima. Slaže se da Vladu treba rekonstruirati, ali je uvjeren da će u njoj ostati sve stranke šestorice.

Koliko su mišljenja unutar koalicije različita svjedoči i izjava esdepeova potpredsjednika Sabora dr. Zdravka Tomca, koji ističe kako je Vlada sastavljena od SDP-a, HSLS-a i HSS-a realna politička opcija jer su preostale tri manje stranke već praktički iskočile iz koalicije. HNS i LS učinile su to inzistirajući na drukčijem izbornom zakonu, a IDS zapečatio istarskim Statutom.

No, i Tomac je svjestan kako sudbina i broj koalicijskih partnera ovisi o rezultatima skorih lokalnih izbora. Ako neka od manjih stranaka potone na tim izborima, zacijelo će to biti i njezin oproštaj od šestorke, drži Tomac.

Ideesovac Damir Kajin također je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio kako su ispunjeni svi uvjeti za rekonstrukciju Vlade koja je prema njegovoj ocjeni neučinkovita, a nije ispunila ključna predizborna obećanja. Riječ je o obećanih 200.000 novih radnih mjesta, reviziji pretvorbe, pa do povrata duga umirovljenicima.

- U posljednjoj je godini ugašeno 70.000 radnih mjesta što stečajevima, što likvidacijama, a stopa nezaposlenih sa 21 povećana na 23 posto i bez izgleda da će padati. Jedino je u Istri situacija bolja, gdje je primjerice stopa nezaposlenosti 15 posto - naglasio je Kajin i dodao kako sva ta socijalna i gospodarska neučinkovitost Vlade ne smeta tročlanoj osovini SDP, HSLS i HSS, a obrušili su se na uvođenje dvojezičnosti u Istri, regiji koja jedina postiže pozitivne gospodarske rezultate - istaknuo je Kajin.

Zlatku Kramariću odbojna je matematička demokracija koju nameću snažniji koalicijski partneri. "Kad bi koalicija došla do točke pucanja, bilo bi to loše, jer bi ispalo da se raspad dogodio zbog dvojezičnosti u Istri, što nikako ne može biti istina. Riječ je o zamjeni teza" - konstatirao je Kramarić

Realno gledajući, gubitak osmero zastupnika u Saboru (četiri IDS-a, te dva HNS-a i LS-a) za preostalu trojku i nije više veliki problem, jer Ustav i ustavni zakon za koje je bila nužna dvotrećinska većina su doneseni, a za sve ostale zakone članovi SDP-a, HSLS-a i HSS-a imaju dostatnu većinu. Kad ustreba, mogu računati na glasove DC-a i Zlatka Canjuge, koji ih redovito podržavaju.

S obzirom na to da su pred vratima lokalni izbori, može se očekivati da će šestorka privremeno ipak zakopati sjekire i sniziti tenzije, no dojam o posve rašivenim šavovima među koalicijskim partnerima teško je ublažiti.