Vjesnik: 12. 04. 2001.

Petritsch: Hrvati su taoci u rukama šačice kriminalaca

ZAGREB, 11. travnja - »Međunarodna zajednica neće tolerirati kriminalne radnje kao što je podmetanje bombe pod automobil počinjeno protiv braće Ivanković ili nasilje koje su organizirani huligani upotrijebili u prošli petak u Mostaru i drugim mjestima u Hercegovini. Međunarodna zajednica će učiniti sve što je u njenoj moći da osobe koje su odgovorne za to izvede pred lice pravde«, kaže su u službenom priopćenju kojim Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH reagira na uksploziju koja je u noći na utorak potresla Široki Brijeg i uništila automobil parkiran pred kućom obitelji Ivanković.

U priopćenju se navode riječi visokog predstavnika Wolfganga Petritscha da »eksplozija podmetnute bombe pokazuje da za ekstremiste nisu dovoljni taoci, oni su čak spremni da dovode živote ljudi u opasnost« te da su u pitanju kriminalci »koji pokušavaju terorizirati hrvatski narod u Bosni i Hercegovini u periodu kada treba vladati mir - u vrijeme katoličkog Uskrsa«. »Čini se da dobro organizirana gomila koja je širila strah na ulicama Mostara i drugih mjesta u petak poduzima ozbiljnije kriminalne radnje. Stvarna žrtva je i dalje hrvatski narod u čije ime se vrše takva krivična djela. Obični Hrvati predstavljaju taoce u rukama šačice kriminalaca koji tvrde da djeluju u njihovo ime«, smatra Petritsch. On je također od hrvatskog naroda u BiH zatražio da ne štiti one koji stoje iza nasilja te pozvao institucije »za sprovođenje zakona u Federaciji da brzo djeluju kako bi krivično gonili kriminalce koji stoje iza bombaškog napada u Širokom Brijegu, te nasilja koje se proteklog petka dogodilo u Hercegovini«.

Braća Ivanković su optužili Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH za »terorističko atentatorski« napad na njihov obiteljski dom. Mladen Ivanković, federalni ministar bez portfelja, i njegov brat Jerko, zastupnik u Domu naroda u utorak su objavili su prioćenje u kome, uz ostalo, stoji: »Jako žalimo što je HDZ nakon evidentnih i dugotrajnih medijskih napada na naše osobe, našu gospodarsku i političku angažiranost te na sva naša promišljanja o aktualnoj problematici hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini, i naša stajališta o mogućim putovima izlaska iz neviđene krize - posegnulo za terorizmom.«

U utorak na večer je i HDZ osudio podmetanje eksplozivne naprave, ali je vrlo oštro reagirao na priopćenje braće Ivanković, nazivajući »političkim terorizmom« njihovu tvrdnju da iza terorističkog napada stoji HDZ. »Moguće je da je taj teroristički čin samo dio zakulisnih političkih igara i specijalnog rata koji se vodi protiv HDZ-a BiH i hrvatskog naroda«, stoji u HDZ-ovu priopćenju u kome se također naglašava da napadači »nisu prijatelji hrvatskog naroda«.

A što će reći istraga, i hoće li reći išta, besmisleno je nagađati. Po riječima glasnogovornika MUP-a Zapadnohercegovačke županije Damira Čuture, na mjestu eksplozije su prikupljeni dokazi i poslani na vještačenje. (I. Š.)