Republika: 12. 04. 2001.

IDS čini šestorku smiješnom

Piše: Josip Antić

Županija istarska dvotrećinskom većinom usvojila je novi Statut, a da je stvar daleko od toga da se, kao što se to sugerira u jednim dnevnim novinama, isključivo svede na pitanje dvojezičnog bogatstva i "chiantija i maccbiata", govore prve reakcije.

O odluci Istarske županije dodatno ojačane nazivom Regione Istria tako će raspravljati Ministarstvo pravosuđa, Vlada, vjerojatno i Ustavni sud.

Na toj razini načelno pitanje može li se odluka Ustavnog suda nakon pet godina mijenjati iako se u bitnom kontekst nije promijenio - traži i stručan odgovor najviše pravne institucije u zemlji.

Može li se onog tko ga postavlja olako otjerati, etiketiraju ga kao ksenofoba, nazadnjaka i nacionalista, kao što se to zna čuti iz redova apriorističkih zagovaratelja dvojezične autonomije? Priča je, međutim, daleko jasnija na razini politike. Tu se IDS-u ne može osporiti dosljednost u zagovaranju svog programa. Problem je jedino što ga je stranački egoizam doveo u dosad najjači sukob s vlastitom Vladom. Nakon onoga što su o potezu IDS-a rekli Račan, Budiša i Tomčić - priznajući de facto da ih je partner uoči izbora, preferirajući interes lokalne zajednice interesu cjeline (Ustavu, Vladi) neugodno zaskočio iza leđa, minimum političke i moralne dosljednosti nalagao bi Jakovčiću i IDS-u da istupe iz Vlade. Ili Račanu da im se zahvali. Sve ostalo bilo bi tipično za hrvatsku politiku: licemjerno i smiješno.