Večernji list: 12. 04. 2001.

NEZAPOSLENOST, NEREDOVITE PLAĆE I MALE MIROVINE SVE VIŠE LJUDI DOVODE NA RUB GLADI

Najmanje 7000 građana hrani se u pučkim kuhinjama

U dvjema zagrebačkim kuhinjama uskoro još 400 obroka više

Iako je do otvorenja pučke kuhinje ostalo još nekoliko sati, gladna zagrebačka socijala i jučer je na Sv. Duhu strpljivo čekala u redu za kruh. Nitko nema preciznih podataka o tome koliko se Hrvata gušeći i posljednju mrvicu dostojanstva hrani u pučkim kuhinjama, tvrde u Ministarstvu rada i socijalne skrbi. No beskućnika i Roma, nezaposlenih s brojnom djecom, "gospode" s kravatama i zakrpanim odijelima, ali i sve redovitijih umirovljenika, samo je u svetoduškoj Caritasovoj kuhinji jučer ručalo oko 650. Gotovo polovica upućena ih je od zagrebačkog Centra za socijalnu skrb, kaže voditeljica kuhinje Đurđica Radeljak.

"Kad nema plaće, i krast ćeš da preživiš"

Na drugom kraju grada, u Dubravi te u Branimirovoj, identična slika. Na jaslama Gradskog poglavarstva tu se svakoga dana prehranjuje oko 1600 zagrebačkih očajnika. Pognute glave, okrenute ustrahu da ih tko na ulici ne prepozna, neki će ručak za svoje mnogobrojne obitelji ponijeti doma.

- Jesam sirotinja! No kad ti firma ode u stečaj, a plaće nema mjesecima, i krast ćeš da bi preživio - veli jedan 40-godišnjak objašnjavajući kako ženina rodiljska naknada za četvrto dijete i socijalna pomoć ne doteknu ni za režije.

Višnja Fortuna, pomoćnica pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, kaže kako je socijalno ugroženih obitelji u Zagrebu sve više pa će se broj obroka u dvjema gradskim pučkim kuhinjama, koje rade i nedjeljom i blagdanom, uskoro povećati za 400.

- Gradski ured pokreće i centar za koordinaciju cjelovite skrbi za starije osobe, u sklopu kojeg će oko 1500 starih i nemoćnih Zagrepčana dnevni obrok dobiti na kućnu adresu. Trenutačno se 600 besplatnih obroka, od kojih se 150 razvozi po kućama, dijeli i u 11 zagrebačkih domova umirovljenika - veli V. Fortuna.

Grad Zagreb je, doznajemo, lani za prehranu u pučkim kuhinjama potrošio 2,000.176 kuna, a s oko 3,500.000 kuna u troškovima javnih kuhinja diljem Hrvatske godišnje sudjeluje i Ministarstvo rada i socijalne skrbi.

- Zakonom nije određeno tko bi trebao financirati pučke kuhinje pa Ministarstvo rada i socijalne skrbi pomaže svim javnim kuhinjama koje su tražile pomoć. No većina ih nam se nije obratila jer im pomaže lokalna samouprava - kaže Zvonko Mlinar iz Uprave za financiranje i gospodarenje imovinom Ministarstva rada i socijalne skrbi.

Po cijeni 12-15 kuna po ručku Ministarstvo, doznajemo, snosi troškove za 230 osoba u Caritasovim javnim kuhinjama u Šibeniku, Kninu, Slavonskom Brodu i Zadru te za 110 u kuhinjama Crvenoga križa u Virovitici i Županji. Inače, Crveni križ dijeli i 500 obroka na dan u Đakovu, Osijeku, Koprivnici, Zagrebu, Pakracu i Karlovcu.

Kritično u područjima od državne skrbi

- S mjesečnih 54.000 kuna potpomažemo i 1250 obroka u pučkim kuhinjama Caritasa u Osijeku i župe Sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu, a s oko 55.000 kuna i plaće 11 zaposlenika u gradskim javnim kuhinjama u Rijeci i Zagrebu - veli Z. Mlinar.

Iako u Ministarstvu imaju informacije i o pučkim kuhinjama u Dubrovniku, Požegi, Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Splitu te u Zagrebu u organizaciji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, Crvenoga križa i brojnih samostana, nitko, tvrde, nema točnih podataka o broju i kapacitetima pučkih kuhinja. No nagađa se da svaki dan u njima ruča najmanje 7000 Hrvata.

- Zbog nezaposlenosti, neredovitih plaća i malih mirovina sve je više građana koji trebaju takvu pomoć. Koliko je siromaštvo ponižavajuće najbolje govore njihove pognute glave i sram pred pučkim kuhinjama da ih tko ne prepozna - kaže Mlinar, uvjeren kako Zagreb i neki drugi veći gradovi možda imaju i dovoljno pučkih kuhinja. Ali u osiromašenim područjima od posebne državne skrbi, do kojih pučke kuhinje još nisu ni stigle, situacija je, tvrdi, još uvijek poražavajuća.

Gotovo 100.000 Hrvata prima pomoć za uzdržavanje

Koliko Hrvata živi na rubu egzistencije teško će pokazati broj obroka u pučkim kuhinjama, koje nedostaju u mnogim krajevima Hrvatske. Bijedu će vjerojatno najbolje dočarati čak 96.000 mjesečnih pomoći za uzdržavanje, najčešći oblik pomoći Ministarstva rada i socijalne skrbi. Za te pomoći na mjesec se, doznajemo, izdvaja 34.381.163,37 kuna, za doplatak za pomoć i njegu 10.293.548,60 kuna te 5.079.734 kune za jednokratne novčane pomoći. Socijala će ove godine Ministarstvo stajati 385.550.734 kune.

Jolanda Rak Šajn