Slobodna Dalmacija: 12. 04. 2001.

SVE VIŠE SVJEDOKA PROTIV BIVŠEG ŠEFA SZUP-a

SMILJAN RELJIĆ USKORO ĆE BITI PRITVOREN?!

Kako doznajemo iz neslužbenih izvora, svi su izgledi da će još neke osobe svjedočiti protiv Reljića. Kalkulira se, stoga, da bi se u cilju eventualnih predistražnih radnji zbog mogućeg utjecaja na svjedoke Smiljan Reljić vrlo skoro mogao naći u pritvoru

Piše: Marina JURKOV

ŠIBENIK — Priče prema kojima su haaški istražitelji mimo znanja MUP-a posjetili ovih dana i Miljevački plato pokušavajući istražiti navodne ratne zločine koji su se na području sedam miljevačkih sela dogodili 1992. neposredno nakon vojno-redarstvene akcije oslobađanja toga dijela Šibensko-kninske županije te prikupiti eventualne izjave svjedoka intenzivirale su se u posljednja dva dana.

Poznato je, inače, kako su leševi poginulih pripadnika "krajinske" vojske nakon miljevačke akcije bili masovno pokopani u zajedničku grobnicu mimo protokola Ženevskih konvencija o načinu pokapanja poginulih vojnika. Nakon toga obavljena je ekshumacija, kojoj je također bio nazočan i Željko Žganjer, županijski državni odvjetnik u Šibeniku. U nazočnosti europskih promatrača posmrtni ostaci nekih poginulih vojnika predani su njihovim obiteljima na srpskoj strani, dok su drugi pokopani na groblju u Šibeniku.

U javnost su "procurile" glasine prema kojima videokaseta o ratnim zločinima na Miljevcima što ju je HHO predao Državnom odvjetništvu i koja je još uvijek, navodno, u fazi krim-obrade, sadrži gotovo nevjerojatne prizore postupanja s mrtvim tijelima te aktere takvih događanja "na djelu". Zanimljivo je da se u njima spominje i ime jednog hrvatskog vojno-diplomatskog predstavnika u prekooceanskoj zemlji.

Županijski državni odvjetnik u Šibeniku Željko Žganjer, prema našim neslužbenim saznanjima, nedavno je saslušao Marija Barišića, krunskog svjedoka u slučajevima ratnih zločina u vojnim pritvorima Lora u Splitu i Kuline u Šibeniku, nakon što je ovaj obznanio priču navodnog svjedoka koja teško tereti Smiljana Reljića, bivšeg šefa SZUP-a, a sadašnjeg savjetnika u UNS-u.

Prema njoj je upravo on naložio likvidaciju trojice ratnih zarobljenika na području Jabuka u blizini Siverića, dva dana nakon akcije Oluja. Takve je optužbe Reljić u potpunosti opovrgnuo, ustvrdivši kako nije imao nikakvih zapovjednih ovlasti nad pripadnicima HV-a i pozvao se na osobe koje su bile u njegovu društvu za obilaska rodnog Drniša i drniškog područja.

Žganjer njih, međutim, navodno nije saslušao, već se sastao s "Barišićevim svjedokom", a, kako doznajemo iz neslužbenih izvora, svi su izgledi da će još neke osobe svjedočiti protiv Reljića. Kalkulira se, stoga, da bi se u cilju eventualnih predistražnih radnji zbog mogućeg utjecaja na svjedoke Smiljan Reljić vrlo skoro mogao naći u pritvoru.