Vjesnik: 12. 04. 2001.

Istražne radnje oko Hercegovačke banke

Voditelj Regionalnog ureda OHR-a na konferenciji za novinare preporučio je i komitentima Hercegovačke banke da hitno otvaraju račune u drugim bankama

MOSTAR, 11. travnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Dio predstavnika međunarodnih organizacija sa sjedištem u Mostaru vratio se u srijedu u hotel »Ero«. Međutim, riječ je o, kako je pojasnila glasnogovornica Regionalnog ureda visokog predstavnika (OHR) Avis Beneš, najnužnijem broju ljudi, dok su ostali još uvijek izmješteni u bazi SFOR-ove Višenacionalne divizije u Ortiješu. Oko hotela »Ero« i dalje su razmještene jake snage SFOR-a, a u samom Mostaru, kao i susjednim mjestima u Hercegovini stanje je mirno, unatoč učestalim glasinama o novim pokretima velikih snaga SFOR-a, uhićenjima i slično; uobičajenima, rekli bismo, u situacijama nakon događanja kakva su bila u petak.

Predstavnici međunarodnih organizacija sa sjedištem u Mostaru održali su u srijedu i redovnu tjednu konferenciju za novinare na kojoj su predstavnici medija prvo prikazali svoje snimke događanja s kraja prošlog tjedna. Riječ je o snimkama čiji je dio već objavljen na malim ekranima, a koje se sada, po riječima predstavnika međunarodnih organizacija, pomno analiziraju.

Svi predstavnici međunarodnih organizacija osudili su nasilje koje se dogodilo u petak nakon Petritscheve odluke o uvođenju privremene međunarodne uprave u Hercegovačkoj banci. To što se događalo u petak, kazao je veleposlanik Collin Monroe, voditelj Regionalnog ureda visokog predstavnika svakako će utjecati na daljnje korake koje će poduzeti privremene upraviteljica Toby Robinson. Ona se, inače, ni u srijedu nije pojavila u Mostaru, pošto je, kako je kazao Monroe, onemogućena u obavljanju svoga posla. Voditelj Regionalnog ureda OHR-a na konferenciji za novinare preporučio je i komintentima Hercegovačke banke da hitno otvaraju račune u drugim bankama. To znači da bi svojevrsna pat-situacija, kada je o poziciji Hercegovačke banke riječ kao i korisnicima njezinih usluga, mogla još itekako potrajati.

Nikakvih nalaza akcije od petka u Hercegovačkoj banci, izuzev već spomenutih snimaka, predstavnici međunarodnih organizacija nisu predočili, potvrđujući tek da su još uvijek u tijeku istražne radnje. Naglasak je dan na snimke i aktere nasilja, kako su kazali međunarodni predstavnici, pa mnogi ovdašnji politički komentatori procjenjuju da će analiziranje tih snimaka još u dogledno vrijeme biti u prvom planu, pri čemu se može očekivati i sankcioniranje izgrednika. Kada je, pak, o SFOR-ovom djelovanju riječ, general Robert Maille, zapovjednik Višenacionalne divizije kazao je kako je od Stabilizacijskih snaga zatraženo osiguranje operacije te da se SFOR, s obzirom na okolnosti, koristio tek minimumom sile.

Mario Marušić