Vjesnik: 13. 04. 2001.

Kaznene prijave protiv hrvatskih »autonomaša«

Upitno hoće li se tražiti i odgovornost Ante Jelavića i njegovih najbližih suradnika

SARAJEVO, 12. travnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH priopćilo je u četvrtak da je Federalnom tužiteljstvu u Sarajevu podnijelo kaznene prijave protiv Dragana Mandića, ministra unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije i Vinka Čuljka, v.d. ministra u MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona sa sjedištem u Ljubuškom.Njih se tereti da su nesavjesno vršili svoje dužnosti zbog toga što u vrijeme prosvjeda u ove dvije županije vezano za situaciju oko Hercegovačke banke nisu angažirali potrebne policijske snage za suzbijanje nereda i napada na pripadnike međunarodne zajednice i tijela Uprave F BiH.

Iako hrvatska autonomija u Bosni i Hercegovini praktično nije profunkcionirala, sasvim je vjerojatno da bi protiv nekih od njezinih čelnika ili istaknutijih pristaša uskoro mogle biti podignute kaznene prijave i izdane policijske tjeralice! Federalna je vlada prije desetak dana donijela odluku o korištenju svih mehanizama kojima raspolaže kako bi »normalizirala« stanje na većinskim hrvatskim područjima u zemlji i suprotstavila se pokušajima stvaranja samouprave. Još je neizvjesno hoće li se tražiti i odgovornost Ante Jelavića i njegovih najbližih suradnika.

Uz pomoć SFOR-a, a na osnovu naloga visokoga predstavnika, već je, kako je poznato, blokiran rad Hercegovačke banke čime su poremećeni planovi o uspostavi financijskog sustava unutar hrvatske autonomije, što je bio i stvarni cilj akcije protiv Banke. Vlada je također djelovanje Službe nacionalne sigurnosti (SNS), obavještajne službe Hrvata, proglasila nelegalnim te najavila sankcioniranje onih koji u njoj nastave raditi. Federalni je ministar obrane Mijo Anić najavio podizanje kaznenih prijava protiv nekih pomoćnika ministra obrane koji su napustili dužnost te također protiv osoba koje su odgovorne za kriminal i »stvaraju probleme« vezano za djelovanje hrvatske komponente Vojske Federacije. Iz Ureda visokoga predstavnika već su najavili istragu i zakonsko kažnjavanje ljudi koji su navodno izazvali incidente u petak u Mostaru i drugim hercegovačkim gradovima, a nakon SFOR-ovog upada u Hercegovačku banku.

»Postoji opširna dokumentacija o događajima od prošlog petka i mi ćemo insistirati da se ona upotrijebi za istragu i kazneno gonjenje počinitelja«, kazala je glasnogovornica Petritschevog ureda Alexandra Stiglmayer. Sve ove informacije govore da bi vrlo skoro mogle biti podignute kaznene prijave protiv niza osoba povezanih s hrvatskom autonomijom - visokih vojnih dužnosnika, obavještajaca, pa čak i političara koje bi se moglo optužiti za poticanje uličnih prosvjeda ili pak kriminalne aktivnosti za što bi dokazi, navodno, mogli biti otkriveni tijekom provjere poslovanja Hercegovačke banke.

Po informacijama koje su procurile iz dobro obaviještenih izvora, eventualna uhićenja trebao bi izvesti Federalni MUP uz pomoć SFOR-a. Tvrdi se da se u Sarajevu priprema posebna postrojba koja bi trebala biti iskorištena u ovim vrlo delikatnim operacijama, budući da se očekuje snažna reakcija javnosti, čak možda i veći nemiri od onih do kojih je došlo prošlog tjedna.

Alenko Zornija