Feral Tribune: 14. 04. 2001.

“ŠEKS, LAŽI I VIDEOVRPCE” (2)

ZAŠTITA DRŽAVNE IMOVINE

Privatna imovina se može stjecati na tri načina: kupnjom (za tržišnu cijenu), naslijeđem ili poklanjanjem. Četvrti način je: PLJAČKA. Opljačkanu imovinu vratiti Republici Hrvatskoj, a u konkretnom slučaju “Šeksov stan” vratiti gradu Zagrebu. Pozivamo Državno odvjetništvo da pročita ovaj tekst kako bi se mogla zaštiti državna imovina.

U svrhu transparentnijeg i nešto preciznijeg prikaza protuzakonitog, čak i protuustavnog stjecanja velikog stana u centru Zagreba (ćošak do stana bivšeg kralja poker automata Vjeke Sliška) od strane bivšeg visokog funkcionera Tuđmanove partije i države Vladimira Šeksa želimo kao podnositelji kaznene prijave protiv Vladimira Šeksa ovim pismom prikazati srž krimena u aferi “Šeksov stan”:

Krimen se sastoji u pretvaranju državne imovine Republike Hrvatske u privatnu imovinu Vladimira Šeksa “temeljem odluke Stambene komisije o zadovoljavanju stambenih potreba republičkih funkcionera”. Za konkretan stan Stambena komisija Vlade RH pod predsjedanjem Smiljka Sokola nije smjela dodijeliti stanarsko pravo jer je Ustavom RH iz 1990. ukinuto društveno vlasništvo, tako da je dodijela stana 1993. bila protuustavni akt. Riječ je o kažnjivom činu razgrabljivanju državne imovine odnosno otuđivanju državnog vlasništva. Vlada i njena komisija za stambena pitanja koje su donosile odluke o dodjeli stanarskog prava na stanove u državnom vlasništvu poslije 1990. godine grubo su kršile Ustav i učinile golemu materijalnu štetu Republici Hrvatskoj i njezinim poreznim obveznicima. Zato te odluke valja poništiti po donošenju Zakona o reviziji ili u nekom drugom postupku, kazneno procesuirati sve odgovorne koji su omogućili otuđivanje državne imovine kao i one koji su se poput Šeksa debelo okoristili (u Šeksovom slučaju se gospodin obogatio za oko 600 tisuća njemačkih maraka bez dobitka na lutriji).

Za neprocesuiranje Šeksa zbog otimanja stana ne može biti argument da su na stotine funkcionera bivše vlasti i podosta iz bivše oporbene šestorke se ogriješili o zakon i Ustav poput Šeksa i bivšeg sastava Vlade RH. Na stotine otetih stanova treba biti razlog da se upravo sa primjerom slučaja Šeks počne utvrđivati pravna država. Jedino na taj način će opljačkani porezni obveznici opet moći jednog dana vjerovati službenicima svoje države.

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU HRVATSKE STRANKE PRAVA 1861.

Goran Jurišić