Republika: 17. 04. 2001.

Svi izgovori Vlade odavno su potrošeni – ne razumiju je ni Europa ni NATO

Piše: Bruno Lopandić

Hrvatska se nalazi pred lokalnim izborima, predizborna kampanja već je odavna počela, a stari antagonizmi unutar Vlade i na relaciji Vlada - Ured predsjednika - Glavni stožer ponovno su se zahuktali. Prijeti se raspadom šestorke i prijevremenim izborima. Zagovornici jedinstva šesteročlane koalicije tvrde kako bi smanjenje koalicije donijelo veliki zastoj u reformama koje od Hrvatske traži Europska unija.

Pattenov poučak

Priča o kašnjenju na europski vlak zbog "revizije poslovanja" i mogućih promjena same Vlade, sasvim sigurno ne stoji. I s postojećim sastavom hrvatska je Vlada definitivno izgubila previše vremena, posebice kada su u pitanju ekonomske reforme potrebne za zadovoljenje bruxelleskih kriterija. Vlada koja bi čas bila konzervativna, a čas liberalna, nikako da se odluči koji su joj ekonomski prioriteti i potom kako te prioritete ostvariti.

Nedavno je na sjednici Vlade gostovao povjerenik Europske komisije za vanjske poslove Chris Patten. Sjednica je tekla glatko sve do trenutka kada je ministar gospodarstva Goranko Fižulić zamolio Pattena za pomoć u nagovaranju stranih investitora da više pažnje poklone Hrvatskoj. Patten ga je na trenutak čudno pogledao i onda mu uputio poučak. Europska unija ne bavi se nagovaranjem velikih, uglavnom privatnih kompanija da ulažu u Hrvatsku. Taj dio posla mora odraditi sama Hrvatska. Prije svega, kroz dobru investicijsku klimu koja znači sigurnost i profitabilnost ulaganja, što opet znači prilagođen i sređen zakonodavni i porezni sustav, sustav koji će ulaganja poticati, a ne gušiti ih na samom početku. "Novaca na grani" nema, pa će i iskoristivost programa pomoći CARDS, u visini od 65 milijuna eura, opet ovisiti o Hrvatskoj. Novac se dobiva temeljem kvalitetno sačinjenih programa.

Belgijska ratifikacija

Ako trenutno postoji jedna lokacija s kojom Hrvatska nema problema, onda je to Bruxelles. Barem zasad. Sasvim je izvjesno da će se pregovori Hrvatske i EU-a završiti vrlo brzo, predviđa se do konca svibnja. Nakon što se Sporazum inicijalno potpiše, ide pred Europski parlament, pa se prvo potpisivanje može predvidjeti do kraja ove godine. Tek nakon toga slijedi ratifikacija parlamenata svih zemalja članica EU-a. Ratifikacija će trajati najduže u Belgiji. Hrvatski sporazum treba proći valonski, flamanski, bruxelleski i savezni parlament.

No, bez obzira na kompliciranu birokratsku i tehničku proceduru EU-a, u ovom prijelaznom razdoblju na snagu će stupiti čitav niz odredbi. Sporazum Hrvatske i Europske unije sadržajno je izuzetno zahtjevan.

Već u drugoj polovici godine Hrvatska će početi shvaćati što znači ući u brak s EU-om. Pripadnost Europi, u koju se kunu svi političari, bez obzira na to nalaze li se u poziciji ili opoziciji, doći će vrlo brzo na konkretnu provjeru.

Jedna od najvažnijih bit će i testiranje sposobnosti hrvatskog tržišta da izdrži udar onog europskog.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju najozbiljniji je i najsloženiji međunarodni sporazum koji je Hrvatska ikada potpisala. Brak s Bruxellesom znači između ostalog cjelokupno preustrojavanje države. Bez realizacije ovog sporazuma nema ni hrvatske kandidature za punopravno članstvo u EU-u.

Posla preko glave

S tom činjenicom moraju računati svi u Vladi, bez obzira na to kako će ona nakon lokalnih izbora izgledati i hoće li biti prijevremenih izbora ili neće. Priča o tome kako bi se u tom slučaju izgubilo dragocjeno vrijeme zaista ne stoji.

Dragocjeno vrijeme već je izgubljeno i to poglavito u stranačkim prepucavanjima, međusobnim taštinama i sukobljenim koncepcijama. Isto kao što je i NATO-u neshvatljivo kako se to svađaju Radoš, Stipetić i Mesić, tako je i Uniji čudno što se ministri Vladi nikako ne mogu odlučiti što treba prvo učiniti.

Vremena stoga uistinu nema puno, a svi izgovori odavna su potrošeni. Već sljedećeg tjedna Hrvatska će biti pozvana na sastanak prvog kruga kandidata za članstvo u NATO-u kao posebni gost, a mora pripremiti i individualni program suradnje u Partnerstvu za mir. Posla preko glave.