Večernji list: 17. 04. 2001.

ZBOG SUMNJE DA SU OŠTETILI MUP I DRŽAVNI PRORAČUN, PRIJAVLJENI KATICA OSREČKI, PAVO ZUBAK I TOMISLAV JAVOR

I Vlada ima aute s krivotvorenim uvoznim papirima

Iako je u njemačkoj verziji ugovora između MUP-a i VW-a, zaključena 1999. godine, bilo navedeno da se vozilima može koristiti isključivo MUP, u klauzuli dodanoj u hrvatskoj verziji navedeno je da MUP vozila može zamijeniti s AC-om Zubak

Policija ispituje još neke kapitalne investicije u policiji, pa je tako na red došlo i financiranje uređenja zgrade u Heinzelovoj ulici

Odjel gospodarskoga kriminala PU zagrebačke podnio je zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Katice Osrečki, dugogodišnje pomoćnice ministra unutarnjih poslova za financije, Pave Zubaka, vlasnika Auto-Zubaka, i Tomislava Javora, pročelnika Carinske uprave zagrebačke carinarnice. Sumnjiči ih se da su MUP RH i državni proračun u razdoblju od studenoga 1999. do siječnja 2000. godine oštetili za 2,187.900 kuna krivotvorivši 22 računa, u kojima su naveli umanjenu cijenu vozila za carinjenje.

Odjel gospodarskog kriminala MUP-a već dulje vrijeme bavi se investicijama iz vlastite kuće koje su vođene proteklih godina, a kako doznajemo, pri kraju je kriminalistička obrada u vezi s velikom investicijom - uređenjem zgrade u Heinzelovoj ulici, u kojoj je sada sjedište kriminalističke policije i još nekih odjela zagrebačke policije.

Ispitan je i Penić

Posljednja kriminalistička obrada u pitanje ne dovodi samo dio voznog parka MUP-a nego bi mogla dovesti u pitanje i vozni park hrvatske Vlade. U povodu istrage o prodaji Volkswagenovih vozila MUP-u, detektivi Odjela gospodarskog kriminala ispitali su i Ivana Penića, bivšeg ministra unutarnjih poslova i sadašnjeg saborskog zastupnika HDZ-a. Kriminalistička obrada još nije dovršena, a njezin ishod je u rujnu 1999. godine, kad su Katica Osrečki i Pavo Zubak, vlasnik Auto-centra Zubak, razgovarali s predstavnicima njemačkog automobilskog koncerna o kupnji VW-ovih vozila za potrebe MUP-a.

Deutsche banka odobrila je robni kredit, ali je uvjet bio da se vozilima isključivo koristi MUP i da se ona ne mogu prodati trećim pravnim ili fizičkim osobama. O tome su sastavljene i dvije promemorije - jedna na njemačkom, a jedna na hrvatskom jeziku. Međutim, u hrvatskoj verziji dodana je i opcija zamjene vozila između MUP-a i AC-a Zubak. Kako je ustanovljeno u policijskoj istrazi, Katica Osrečki tadašnjem je ministru Peniću predočila hrvatsku verziju i zatražila od njega da od Vlade ishodi odluku o zamjeni vozila. Pavo Zubak policajcima je tvrdio da je osobno razgovarao s Penićem o postojanju dviju promemorija, a Penić je kazao da nije ulazio u pojedinosti ugovora. Penić je doista i potkraj listopada 1999. godine uputio Vladi RH prijedlog za donošenje odluke o zamjeni VW-ovih vozila dobivenih iz kredita Deutsche banke s istom markom vozila AC-a Zubak. Naime, MUP je sa Zubakom u svibnju 1998. godine potpisao ugovor o isporuci 1000 vozila, ali 253 vozila ostala su neplaćena i neisporučena. Za nepoštovanje te klauzule ugovora Zubak nije nikad pokrenuo nikakvu nagodbu ili parnicu. Vlada je prihvatila Penićev prijedlog i na sjednici 4. studenoga 1999. godine donijela odluku o zamjeni vozila.

I suprotno odredbama potpisanog ugovora s Nijemcima, vozila se zamjenjuju. Katica Osrečki (koja je među prvim pomoćnicima ministra Lučina umirovljena nakon njegova dolaska i sada je stečajna upraviteljica Kutline "Globus grupe", za što ju je imenovao zagrebački Trgovački sud) daje nalog svom pomoćniku da originalnu dokumentaciju za vozila iz 1999. godine, pristiglu njoj osobno DHL poštom, spremi u sef ili uništi (on ih je spremio u sef).

Razlika Zubaku, šteta MUP-u i proračunu

Prema navodima kaznene prijave, da bi se prikrilo nepoštovanje ugovora MUP-a i VW-a iz AC-a Zubak, sastavljaju se 22 krivotvorena računa za zamijenjena vozila iz 1998. godine, čija se cijena u fakturama uvećava za 531.000 DEM i za taj je iznos oštećen MUP. Ukupni iznos originalnih njemačkih faktura iznosio je 4.722.888,86 DEM. Međutim, iz AC-a Zubak stiže još šest krivotvorenih faktura na kojima je iznos od 4.369.558 DEM ispostavljen radi carinjenja, što je oko 360.000 DEM manje od stvarnog iznosa. Slijedom toga, umjesto da je plaćeno 1.889.155 DEM carine i poreza, plaćeno je 1.747.823 DEM, a razliku je ostvario AC Zubak.

Osim štete iskazane u devizama, postoji i kunska u iznosu od 117.000 kuna. Naime, iako je MUP od VW-a naručio 49 vozila s klimatskim uređajima, dio tih vozila otišao je u zamjenu Zubaku, pa je MUP dodatno naručivao ugradnju klimatskih uređaja u još osam vozila, i to naknadno platio. Pavo Zubak je, prema tvrdnji policije, u dogovoru s K. Osrečki i T. Javorom obavio prijenos prava vlasništva za vozila s AC-a Zubak na MUP i obratno. T. Javor je pak, tvrdi se, temeljem prijašnjih krivotvorenih faktura dao nalog carinskoj ispostavi Ranžirni kolodvor da ocarini vozila usprkos tome što fakture nisu bile originalne, već u preslikama (što ne dopušta carinski zakon).

Iako je po ugovoru s VW-om trebao dobiti vozila proizvedena 1999. godine, MUP je dobio 253 vozila iz 1998., koliko je ostalo neisporučeno iz ugovora sa Zubakom iz 1998. godine, a 253 vozila iz 1999. godine otišla su Zubaku. S obzirom na to da su preko MUP-a vozila nabavljala i neka druga ministarstva, dijelom dovršena istraga mogla bi otvoriti Pandorinu kutiju Vladina voznog parka, ali i nekih kapitalnih investicija u Ministarstvu unutarnjih poslova.

K. Osrečki i P. Zubak prijavljeni su za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave, a T. Javor kao pomagač. Inače, u nalazu Državne revizije 2000. godine u trošenju proračunskih sredstava MUP-a nisu nađene nepravilnosti.

D. Miljuš, M. Stražimir