Republika: 17. 04. 2001.

Ljubo Ćesić Rojs rasprodaje bagere SR Jugoslaviji i Republici Srpskoj

Rasprodaja "Monitorovih" vozila izravna je posljedica nedavnog stavljanja Hercegovačke banke d.d. iz Mostara pod nadzor legalnih struktura vlasti u BiH

Piše: Vedran Marjanović

Ljubo Ćesić Rojs započeo je s rasprodajom mehanizacije građevinskog poduzeća "Monitor", potvrđeno je "Republici" iz više, pouzdanih izvora. Rojs je već prodao osam bagera jednom poduzeću u Vojvodini, a o prodaji ostatka mehanizacije pregovara s tvrtkama i pojedincima iz SR Jugoslavije i Republike Srpske.

Rasprodaja "Monitorovih" vozila izravna je posljedica nedavnog stavljanja Hercegovačke banke d.d. iz Mostara, financijskog krvotoka paradržavnih struktura Herceg-Bosne, pod nadzor legalnih struktura vlasti u BiH.

Rojsov strah od SFOR-a

Uplašen da bi jedan od idućih koraka međunarodne zajednice mogao biti utvrđivanje pravnog statusa "Monitora" kao i porijekla njegove imovine, Rojs se odlučio na rasprodaju voznog parka i mehanizacije vrijedne 45 milijuna njemačkih maraka. Taj posao Rojs odrađuje uz pomoć Ferda Bašića, šefa Tehničkog pregleda vozila u Širokom Brijegu i ratne "desne ruke" glavnog ratnog logističara HVO-a Ante Jelavića.

Rojs strahuje i od mogućnosti da SFOR "nastupi" u "Monitoru", na način kako je to učinio u poslovnicama i sjedištu Hercegovačke banke, čiji je "Monitor" jedan od osnivača i dioničara.

Na koncu, u seriji uhićenja dužnosnika paradržavne Hrvatske samouprave u BiH i njihovih suradnika, koje se najavljuje za svibanj, na udaru bi se mogao naći i Ljubo Ćesić Rojs, general Hrvatskog vijeća obrane i HV-a.

Zbog svega toga, Rojs je nakanio prodati operativu "Monitora", svojedobno kupljena kreditom koji je podigao MORH za vrijeme dok je njime neprikosnoveno vladao ministar obrane Gojko Šušak.

Uloga RH Alana

Na platnom spisku MORH-a bili su "Monitorovi" radnici, i to kao pripadnici 66. inženjerijske pukovnije HV-a. Njoj su povjeravani zahvati na brojnim gradilištima u Hrvatskoj, mahom autocesta. Kao izvođač radova knjižilo bi se poduzeće "RH Alan", a "Monitor" je, prema tumačenju samog Rojsa, bio samo prijenosnik sredstava. Naime, HDZ-ova još je 1996. naložila Hrvatskoj upravi za ceste da poslove izgradnje prometnice povjerava Hrvatskoj vojsci, odnosno poduzeću "RH Alan" na čijem je čelu bio general Vladimir Zagorac. Potom je taj posao, vrijedan 578,4 milijuna kuna, ustupan "Monitoru".

Državna revizija u "Alanu" pokazala je da od rečenog iznosa nikada nije realizirano posla u vrijednosti 240 milijuna kuna. "RH Alan" raskinuo je ugovor s Hrvatskom upravom za ceste i čitava je stvar završila na sudu. Državna revizija utvrdila je, između ostaloga, da "RH Alan" i "Monitor" nisu u roku izvršavale obveze preuzete u ugovoru s HUC-om.