Novi list: 18. 04. 2001.

Može li vlast napraviti opoziciju

Jelena Lovrić

Ideja da se vladajuća šestorka rascjepi na jednu snažnu trojku, koja će ostati na vlasti, i jedan dobar trolist, koji bi mogao postati nova opoziciona cjelina, nailazi na sve veći odjek. Ideja je intrigantna ne zato jer bi se vjerovalo da će trojica: SDP, HSLS i HSS vladati uspješnije od šestorice. Zamisao je postala zanimljiva prije svega zato jer se vidi kao šansa da Hrvatska konačno dobije pravu opoziciju.

Prvi je s tom idejom u ovim novinama istupio Ivo Banac. On je izrazio nadu da će “IDS, HNS i LS ipak ispasti iz šestorke”, i postati jezgro novog opozicijskog okupljanja, svojevrsna “stranka za promjene”. Pridružio se politolog Ivan Šiber. Po njemu, jedan od najvećih problema Hrvatske nepostojanje je, on će reći lijeve, zapravo demokratske, konstruktivne opozicije. “Postoji samo desna nedemokratska oporba koja je ili u rasulu ili radikalizira političku scenu”, kaže Šiber te podupire inicijativu da mali trojac istupi iz vladajuće koalicije i situira sebe kao novu opoziciju. Takav priželjkivani rasplet ni Banac ni Šiber, međutim, ne drže realnim. Vlast nitko ne napušta dragovoljno, na takav potez mogao bi se odlučiti samo igrač velikoga stila.

Hrvatskoj zaista ogroman problem stvara činjenica da su gotovo sve njene relevantne stranke u vlasti. HDZ se nije uspio konstituirati kao opozicija, i sam je još u fazi previranja i urušavanja, pa se artikuliranje neke principijelne pozicije od njega još zadugo ne može očekivati. Kao opozicija aktualnoj vlasti nastupaju tek neke desničarske grupacije, ali one se ne mogu smatrati demokratskom opozicijom jer njihove akcije nisu usmjerene demokratskoj, izbornoj smjeni vlasti, nego njenom nasilnom rušenju. Svojom razuzdanom i bijesnom halabukom te se skupine predstavljaju kao snage destrukcije.

Da ima dobru i snažnu opoziciju, i aktualna bi vlast bolje funkcionirala. Ne bi se Račanova vlada mjesecima mogla baviti sama sobom, ne bi mogla živjeti na činjenici da nema alternative. Situacija u kojoj se trenutno nalazi Hrvatska - s masovnim osjećajem da nema izlaza i da nema alternative - najgore je što se jednoj zemlji može dogoditi.

Trojka, koja u vlasti ionako malo predstavlja, prelaskom u opoziciju mogla bi napraviti neusporedivo više. Pitanje je njene volje i unutarnjih mogućnosti - je li na takav potez spremna i je li sposobna. Spremna nije, njeno dosadašnje ponašanje pokazuje da će se za vlast držati noktima i zubima. Zbog te činjenice sve drugo, njene sposobnosti i mogućnosti, ostat će po svoj prilici u drugom planu.