Slobodna Dalmacija: 18. 04. 2001.

PODGORICA: NEKOLIKO DANA PRIJE IZVANREDNIH IZBORA U CRNOJ GORI

Đukanović želi "solo" Crnu Goru, Koštunica jako navija za "bratstvo"

Piše: Luko BRAILO

PODGORICA/DUBROVNIK — Posljednji dani predizborne kampanje za izvanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori, koji se održavaju u nedjelju 22. travnja, protječu u oštrom srazu Đukanovićeve koalicije "Pobjeda je Crne Gore" i prosrpskog bloka triju stranaka koje se eufimistički nazivaju koalicijom "Za Jugoslaviju".

Taj "jugoslavenski" blok debelo umočen u (veliko)srpstvo bez ikakvih ograda podržava i predsjednik SRJ Vojislav Koštunica koji posljednjih dana učestalo komentira zbivanja i predizbornu atmosferu u "odlazećoj" manjoj federalnoj jedinici. Među ostalim, Koštunica se u beogradskim glasilima potužio kako se crnogorska vlast služi "pritiscima, ucjenama, prijetnjama, sijanjem otrova u medijima pa čak i govorom mržnje" uoči prijevremenih izbora, što je u Podgorici ocijenjeno "skandaloznim".

- Veoma je indikativno da iako svjestan uvjerljivog poraza svojih štićenika, Vojislav Koštunica javno staje iza politike koja upućuje poruke vjerske i nacionalne mržnje i razdora u Crnoj Gori - upozorila je službenim priopćenjem Đukanovićeva Demokratska partija socijalista crnogorsku javnost nakon istupa predsjednika SRJ. Nazivajući Koštunicu "sponzorom i mentorom koalicije "Za Jugoslaviju", u priopćenju DPS-a, koje prenosi podgorička agencija Montena fax, također stoji: "Stupajući na vlast poslije Miloševića, Koštunica se oslanja na njegove najvjernije saveznike, pokazujući kako mu Miloševićeve snage personalno smetaju u Srbiji, ali ne i u Crnoj Gori."

Koštuničino izravno upletanje i neskriveno navijanje za blok snaga koje se zauzimaju za daljnji ostanak Crne Gore u tzv. funkcionalnoj federaciji sa Srbijom predstavlja politiku koju je u proteklih deset godina vodio Miloševićev režim, pokušavajući svim sredstvima projektirati željene namjesnike u Podgorici. To je, međutim, ovaj put u Crnoj Gori odlučno odbijeno što se, sudeći po Koštuničinim izjavama i njegovu oslanjanju na Socijalističku narodnu partiju CG, kao donedavno najvjerniju stranku u provođenju voždove politike u "srpskoj Sparti" — u Beogradu veoma bolno doživljava.

I dok Koštunica i njegovi istomišljenici pokušavaju projektirati izborni rezultat, aktualna podgorička vlast povukla je novi korak u postupnom osamostaljivanju od Beograda. Početkom ovog tjedna crnogorski carinici su počeli raditi u novim uniformama s amblemom republičke carinske službe te crnogorskom zastavom i grbom. Time je Crna Gora i simbolično zaokružila vlastito vođenje vanjskotrgovinskog i carinskog sustava. Među malim velikim odmacima od Beograda je i posjet predstavnika Crnogorske središnje banke njemačkim monetarnim vlastima s kojima se dogovara da se DEM kao sadašnje platežno sredstvo krajem ove godine povuče iz upotrebe i uvede euro...