Vjesnik: 18. 04. 2001.

Nakon stavljanja oružja pod kontrolu, slijede uhićenja hrvatskih političara u BiH?

Pretpostavlja se da bi federalni MUP mogao zatražiti od MUP-a Republike Hrvatske da sudjeluje u uhićenju nekih političkih, policijskih i vojnih dužnosnika okupljenih oko Hrvatskoga narodnog sabora / Hercegovačka banka bit će blokirana sve dok bivše vodstvo i dioničari ne omoguće privremenoj upraviteljici uvid u poslovanje

MOSTAR, 17. travnja (Od Vjesnikova dopisnika) - SFOR-ova akcija »stavljanja pod kontrolu« oružja Hrvatskog vijeća obrane, nakon slične akcije izvedene tijekom uskrsnih blagdana na području bosanske Posavine, u tijeku je i u Hercegovini. Potvrdili su to u SFOR-ovoj Višenacionalnoj diviziji Jugoistok sa sjedištem u Ortiješu, nedaleko Mostara. Glasnogovornik SFOR-a Joerg Lehmann rekao je da se iz opreza, zbog moguće pobune bosanskohercegovačkih Hrvata, oružje HVO-a prebacuje iz desetak manjih vojarni u Hercegovini u vojarnu »Stanislav Baja Kraljević« na helidromu. Sve protječe, dodao je Lehmann, bez izgreda i stanje u Hercegovini nije napeto.

Na upit pripremaju li se u Uredu visokog predstavnika (OHR) u suradnji sa Stabilizacijskim snagama (SFOR) neke nove akcije, u SFOR-u nisu željeli odgovoriti.

No, sve su češće glasine u Mostaru i Hercegovini o navodnim novim potezima SFOR-a, posebice o mogućim uhićenjima nekih osoba. Te su glasine pojačane nakon izjave visokog predstavnika Wolfganga Petritscha o tomu da je »nakon Miloševićeva uhićenja Hercegovina jedino utočište kriminogenih elemenata«, kao i nakon povlačenja osoblja američkog veleposlanstva u BiH s područja zapadnog Mostara, Livna, Širokog Brijega, Gruda, Međugorja, Posušja, Tomislavgrada i Ljubuškog, te preporuke State Departmenta američkim državljanima da ne putuju u BiH.

Spekulira se da bi federalni MUP, odnosno njegov muslimanski dio, mogao zatražiti od MUP-a Republike Hrvatske da sudjeluje u uhićenjima pojedinih političkih, policijskih i vojnih dužnosnika okupljenih oko Hrvatskoga narodnog sabora. To bi, navodno, trebala biti treća faza operacije: nakon Petritscheve smjene Ante Jelavića i još nekih visokih hrvatskih dužnosnika te upada u Hercegovačku banku, uslijedio bi po tom scenariju koji navodno spremaju provesti međunarodni predstavnici u BiH i aktualne federalne vlasti, završni udarac »stavljanjem pod kontrolu« oružja HVO-a i uhićenja hrvatskog vodstva okupljenog oko HNS-a.

Također, nagađa se o podizanju optužnica protiv pojedinih hrvatskih čelnika u režiji Jacquesa Paula Kleina, šefa UN-ove misije u BiH. Tu mogućnost »kriminaliziranja« visokih hrvatskih dužnosnika kroz »slučaj Leutar« i neke druge prilike spominjao je dosad u više navrata i sam Klein. To je potvrdio i Ante Jelavić izjavljujući kako zna da neki u međunarodnoj zajednici pripremaju kaznenu prijavu protiv njega, ali i da je »jasno da nemaju nikakve dokaze o mojim navodnim kriminalnim aktivnostima, o čemu stalno govore, jer bi to dosad sigurno objavili«.

Hercegovačka svakodnevnica protječe u psihozi iščekivanja novih poteza međunarodnih predstavnika u BiH, ali i moguće reakcije bosanskohercegovačkih Hrvata. »Stavljanje pod kontrolu« oružja HVO-a mnoge ovdje podsjeća na sličnu akciju tzv. JNA s početka devedesetih godina kad se u hrvatskim krajevima oduzimalo oružje Teritorijalne obrane. Zasad sve protječe bez izgreda nakon otvorenog sukoba izazvanog prije desetak dana upadom esforovaca u Hercegovačku banku.mnoge institucije koje su imale svoje račune u toj banci blokirane su, među njima i mostarski KBC koji je već uputio dramatične apele. No, još nisu objavljeni nikakvi nalazi te akcije koju je izravno zapovjedio Wolfgang Petritsch.

Hercegovačka banka u Mostaru ostat će blokirana sve dok njezino bivše vodstvo i dioničari ne omoguće privremenoj upraviteljici Toby Robinson puni uvid u dosadašnje poslovanje, rekao je u utorak u Sarajevu glasnogovornik Ureda OHR-a za BiH (OHR) Oleg Milišić, a prenosi Hina. Glasnogovornik je izjavio novinarima da smijenjeno vodstvo te dioničari Hercegovačke banke odbijanjem suradnje s međunarodnim predstavnicima u BiH dovode u opasnost sve uloge u toj novčarskoj kući, što uključuje tisuće privatnih i javnih računa koji su u njoj otvoreni.

Prema Petritschevoj odluci, Toby Robinson jedina je ovlaštena za puni nadzor nad radom Hercegovačke banke. Jedino ona može odmrznuti zamrznute račune no pod uvjetom da se prije toga obavi procjena obveza i imovine banke, rekao je Milišić. »Sve dok Toby Robinson ne bude mogla raditi svoj posao, svi računi ostat će zamrznuti, a banke iz BiH i inozemstva neće poslovati s Hercegovačkom bankom«, istaknuo je.

A u tom kolopletu kontradiktornosti i napetog iščekivanja u Hercegovini, događa se da nakon preporuke State Departmenta o izbjegavanju posjeta tom području, pojedini američki turisti i hodočasnici u međugorsko svetište (stiglo ih je više od 300) poručuju da su sigurniji u Međugorju nego u Americi!

Mario Marušić