Večernji list: 18. 04. 2001.

GRAĐANI PRED NOVIM SOCIJALNIM UDAROM

Nakon benzina, prvi poskupljuju kruh, mlijeko i javni prijevoz

Pekari smišljaju kako povisiti cijenu kruhu, a ne udariti po džepu umirovljenike

Osječani ukidaju neke autobusne linije

Nakon drugog poskupljenja naftnih derivata u posljednjih mjesec dana neizbježna je lančana reakcija na cijene prehrambenih proizvoda. Iako pekari i mljekari još ne žele konkretno reći kada će i koliko poskupiti svoje proizvode, očito je da će cijene kruha i mlijeka, proizvoda koji su zbog svakodnevne distribucije najosjetljiviji na poskupljenje derivata, uskoro biti više.

Kvalitetniji kruh najskuplji

- Razmatramo mogućnost poskupljenja nekih naših proizvoda, ali još nismo donijeli konačnu odluku - rekla nam je Mladenka Šutalo iz "Lurina" Odjela za odnose s javnošću.

Očito je da najveća domaća mliječna industrija preračunava bi li se upustila u rizik poskupljenja svježeg mlijeka, što je njihov socijalno najosjetljiviji proizvod, ili bi sav teret povećanih ulaznih troškova prebacila na mliječne prerađevine, riskirajući smanjenu prodaju.

Slično razmišljanje čuli smo i u Zagrebačkim pekarnama "Klara", najvećem domaćem proizvođaču pekarskih proizvoda.

- Ne samo što je još jedno poskupljenje derivata u mjesec dana izravno utjecalo na naše troškove proizvodnje i distribucije nego očekujemo da će lančana reakcija uslijediti i kod naših dobavljača. Stoga ćemo uskoro svakako procijeniti hoćemo li nivelirati cijene naših proizvoda - iznosi "Klarin" glasnogovornik Darko Hibler.

Pekari misle na siromašne

Prema njegovim riječima, dođe li do poskupljenja, "Klara" će se u prvom redu ravnati socijalnom dimenzijom. To znači da će najmanje poskupjeti polubijeli kruh, koji uglavnom kupuju umirovljenici, a više kvalitetnije vrste kruha i peciva.

- Bez obzira na razloge poskupljenja derivata, INA bi ipak trebala više voditi računa o posljedicama. Tragično je što INA, kao državno poduzeće, pokazuje manju socijalnu osjetljivost od nas koji smo dioničko društvo. No, ni mi ne možemo dopustiti da se tako nekontrolirano povećanje cijena derivata odrazi na standard 900 zaposlenih u "Klari" - kaže D. Hibler.

Posve je sigurno kako se poskupljenja prouzročena višim cijenama derivata neće zaustaviti na kruhu i mlijeku. Poskupjet će i javni prijevoz. Stjepan Frigan, direktor osječkog "Panturista", kaže kako će morati povisiti cijene sedam do osam posto. To, međutim, neće biti jedina posljedica toga poskupljenja.

- Pripremamo program ukidanja najnerentabilnijih linija. Smanjit ćemo broj prijeđenih kilometara za 18 tisuća na mjesec. Na nekim linijama više i nemamo kome povisiti cijene. Mi smo đacima iz Baranje dali 75 posto popusta za pretplatničku kartu, ali ipak oko 300 djece iz Baranje ne može ići u srednju školu u Osijek jer je za njih prijevoz preskup. Očito je kako se problem cijena goriva u nas rješava olovkom, ne sagledavajući socijalne posljedice - govori S. Frigan.

M. Tašler

Rezervoar benzina u Sloveniji jeftiniji 50 kuna!

Najnovije poskupljenje goriva u Hrvatskoj donijelo je još veću razliku u cijenama između hrvatskih i slovenskih benzinskih crpki. Naime, bezolovni eurosuper 95 u slovenskom OMV-Istrabenzu stoji i dalje 162,60 tolara (5,85), a u nas je taj derivat 7,27 kuna, dakle, čak je po litri skuplji 1,42 kune! Super od 98 oktana u Sloveniji stoji 170 tolara (6,18 kuna), odnosno, jeftiniji je od našega 1,74 kune! Dakle, kupujući benzin u Sloveniji, po rezervoaru može se uštedjeti čak više od 50 kuna. (ebš)