Republika: 18. 04. 2001.

NAKON KAZNENE PRIJAVE PROTIV PAVE ZUBAKA, KATICE OSREČKI I TOMISLAVA JAVORA

Mateša i Penić mogli bi odgovarati za gospodarski kriminal u MUP-u

Za zakonom nedopuštenu nabavku službenih vozila 1999. godine, po objektivnoj odgovornosti mogli bi odgovarati bivši ministar i predsjednik Vlade

Piše: Sanja Čatipović

Po objektivnoj odgovornosti za sadašnji vozni park Ministarstva unutarnjih poslova i nepravilnosti koje su se pojavile prilikom nabavke službenih vozila 1999. godine, zbog kojih je policija nedavno podigla kaznenu prijavu protiv Pave Zubaka, Katice Osrečki te Tomislava Javora, mogli bi odgovarati i bivši ministar Ivan Penić, te tadašnji premijer Zlatko Mateša, saznajemo iz MUP-a.

Kriminalistička obrada

Tijekom kriminalističke obrade koju su proveli djelatnici Odjela za suzbijanje gospodarskog kriminala ustanovljeno je da su postojala dva ugovora. U njemačkoj verziji ugovora nije bila predviđena zamjena automobila između MUP-a i Auto centra Zubak, međutim, u hrvatskoj verziji dodana je klauzula o zamjeni vozila. Katica Osrečki navodno je bivšem ministru Ivanu Peniću predočila hrvatsku verziju ugovora. Penić je krajem 1999. uputio Vladi RH prijedlog o zamjeni vozila dobivenih iz kredita s onima iz AC-a Zubak, a Vlada je mjesec dana kasnije donijela odluku o zamjeni vozila.

Krivotvoreni računi

Naime, Odjel gospodarskog kriminala PU zagrebačke podnio je, nakon što je 12. travnja završena kriminalistička obrada, prijavu protiv Katice Osrečki, bivše pomoćnice ministra MUP-a za poslove financija, Tomislava Javora, pročelnika Carinske uprave carinarnice Zagreb te Pave Zubaka vlasnika poduzeća Auto-centar Zubak.

Njih troje za sada se sumnjiče kako su u razdoblju od studenog 1999. do 1. siječnja prošle godine počinili kaznena djela zloporabe ovlasti u gospodarskom kriminalu i krivotvorenja službenih isprava, čime su oštetili proračun RH i Ministarstvo unutarnjih poslova za 2. 187 900 kuna. Policijski službenici utvrdili su kako su iz poduzeća Pave Zubaka ispostavljena 22 krivotvorena računa te šest lažnih faktura za vozila s umanjenom cijenom carinjenja.

Cijeli slučaj trenutačno se nalazi u rukama Općinskog Državnog Odvjetništva koje je predmet, kako saznajemo, zaprimiIio od policije u obliku posebnog izvješća što znači kako sami moraju odlučiti postoji li kaznena odgovornost osoba koje se spominju u postupku. Sljedeći bi tjedan trebali donijeti odluku o raspletu situacije i eventualnom upućivanau zahtjeva za pokretanje istrage Županijskom sudu.