Novi list: 19. 04. 2001.

ESKALACIJA SUKOBA RADOŠA I STIPETIĆA: MINISTAR OBRANE PRIJETI ISTRAGOM STIPETIĆEVE ISTRAGE

Sukob Agotića i Stipetića s Radošem nadilazi vojna pitanja

Stipetić koji je “iznimno zauzet” i zasad neće komentirati Radoševe istupe, zaobišao je ministra obrane i s rezultatima istrage oko izjave Zorana Batušića, inače Radoševa kuma, otišao izravno Mesiću i Račanu

Pišu Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ i Sergej ABRAMOV

ZAGREB - Hoće li zbog eskalacije sukoba na relaciji Ured predsjednika - Glavni stožer - MORH sa svoje funkcije morati odstupiti Imra Agotić, predsjednikov savjetnik za vojna pitanja, načelnik Glavnog stožera general Petar Stipetić ili pak ministar obrane Jozo Radoš? Sudeći prema posljednjim Radoševim i Stipetićevim javnim istupima o smjeni ministrova pomoćnika za odnose s javnošću Zorana Batušića, čini se da je spor između tri od četiri najvažnije vojne figure nerješiv.

Spor između Agotića i Radoša postao je očit odmah nakon promjene vlasti i nikako ne silazi s novinskih stupaca, ali je važnije što otežava funkcioniranje obrambenog sustava i donošenje Zakona o obrani.

Ako se izostavi osobni animozitet Agotića i Radoša koji je izbio oko podjele pozicija u izvršnoj vlasti nakon izbora, prvo neslaganje se pojavilo nakon što je MORH iznio prijedlog preustroja Ministarstva i Oružanih snaga. Prema MORH-ovom prijedlogu Glavni stožer bio bi podređen izravno ministru obrane. Mesić je to proglasio politizacijom vojske, a Imra Agotić je dodao kako se MORH ne treba miješati u liniju zapovjedanja između Vrhovnog zapovjednika i Glavnog stožera. Predsjednika su podržali i neki generali koji su ustvrdili kako je takav ustroj postojao samo u bivšem SSSR-u i bivšoj Jugoslaviji.

Istovremeno MORH-om su počele kružiti priče u kojima se optužuje Stipetića za bliskost s časnicima iz JNA, a Glavni stožer naziva ruskom školom. Sada već bivši Radošev pomoćnik za odnose s javnošću Zoran Batušić, čak ga je nazvao i “staljinističkim kružokom”, zbog čega je, na kraju krajeva i smijenjen. Podsjetimo, načelnik Glavnog stožera Stipetić naložio je da se istraži što je točno Batušić izjavio, pa je otišao izravno k predsjedniku Mesiću i premijeru Ivici Račanu, koji nisu imali izbora nego smijeniti Radoševog kuma. Ministar obrane nastavio je s javnom prepirkom i u posljednjem intervjuu Globusu najavio da će istražiti je li Stipetićeva istraga bila valjana, te da će tražiti njegovu odgovornost. Iz Stipetićeva ureda jučer poručuju da je general iznimno zauzet, osobito zbog vježbe “Slunj 2001” te da zasad neće komentirati Radoševe istupe.

Ali to je samo jedan od primjera loših odnosa između MORH-a na jednoj, te Glavnog stožera i Ureda predsjednika na drugoj strani. Naime, već više od godinu dana traje pravi podzemni rat u kojem se ne biraju sredstva. Cijeli obrambeni sustav, međutim, zamišljen je tako da upućuje na međusobnu suradnju politike, vojske i vrhovnog zapovjednika. Oni se, pak, u borbi za što bolje pozicije, konstantno nadmudruju.

K tome, preustroj neopravdano kasni, jer se spomenute tri instance ne mogu dogovoriti o vlastitim ovlastima kad je u pitanju vojska. Predsjednik Mesić inzistira na svom zapovjedništvu, a Stipetićev Glavni stožer teško pristaje ostati pod kapom Radoševog ministarstva.

Koliko se zapravo unutar sukoba Agotić-Radoš premalo čuje glas stručnjaka vidljivo je i iz činjenice da se njihova rasprava s vojnih pitanja ubrzo preselila na stambenu problematiku, te pravo na javno iznošenje političkih stavova što je Radoš zamjerio Agotiću. Predsjednik Mesić sada se strateški povukao u sjenu izjavivši kako prije donošenja Zakona o obrani više ništa ne želi komentirati, a bez komentara do daljnjeg su i generali Stipetić i Agotić. Hoće li Vlada eventualno posredovati u ovom sporu, premijer Račan jučer nam nije odgovorio.